Ще се научим ли да пътуваме като европейци в метрото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Докато българинът все още не си дава сметка защо е по-добре докато ползва ескалаторите в метрото да се движи от дясно, в повечето страни на Стария континент, този въпрос не съществува, а даването на предимство на бързащите се е превърнало в навик. В Атина, например, още при откриването на метростанциите им преди двадесетина години, започнали провеждането на информационни кампании за това как да се държим в метрото, къде да стоим на пероните и ескалаторите. Не с брошури и табели възпитали гражданите. Служители към Метрополитена обяснявали на пътниците защо е важно тези правила да се спазват. В едно от най-красивите метра на света – руското, също отдавна са се научили как се пътува. В Санкт Петербург ескалаторите понякога са дълги с километри, защото метрото минава под река Нева. Поради тази причина хората винаги пътуват от дясната страна и дават предимство на тези, които бързат много.

Ако не спазите тези указания в Лондон могат да ви глобят солено, защото най-старият метрополитен в света, също отдавна е информирал пътниците за това как да са толерантни и адекватни спрямо другите пътници.

Дали и ние ще успеем да овладеем тази култура на поведение, и как ще стигнем... Отговорът зависи само от нас. Група младежи започна информационна кампания как да се движим в метрото. Тези, които не бързат, застават вдясно на ескалаторите, за да има възможност бързащите да могат да се придвижат - лявата страна на ескалаторите е за тях.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад