След трагедията в Горни Лом... безработни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всички работници от цеха за утилизация в завод "Миджур" в Горни Лом получиха предизвестия за съкращение. Както знаете, на 1 октомври при адския взрив там загинаха 15 души. За хората от региона фабриката е единствената възможност за препитание и се надяват да продължи да работи. Все още не е ясна обаче съдбата на работниците от цеха за боеприпаси. За тях предизвестия засега няма.

Виолета, която е работила във взривения цех, е сред съкратените, но се надява след време отново да започне работа във фабриката.

Виолета, с. Горни Лом: „Не искам да коментирам, това не зависи нещо от мене вече, но бих се върнала. Друго препитание в този район засега няма.”

Без работа остава и Алексей. Казва, че първоначално ще разчита на помощите от държавата, но след това не знае какво ще прави и дали ще има с какво да живее. И той се надява фабриката да продължи да работи, въпреки рисковете.

Алексей, с. Долни Лом: „За самия регион ще е хубаво да работят. Поне ще има работна ръка, заетост. Сега няма нищо. Тука 30-40 километра околовръст няма работа.”

38 са работниците от цеха за утилизация, които ще бъдат съкратени. От фирмата собственик на завода вече са уведомили Бюрото по труда в Белоградчик. От там казаха, че в момента тече едномесечното предизвестие

Ангел Георгиев, директор „Бюро по труда” - Белоградчик: „След 10 ноември на практика ще започне регистрацията на първите безработни.”

Половината от работниците, които ще бъдат съкратени, са от общините Белоградчик и Чупрене, останалите са от Монтана.

Светла Узунова, директор „Бюро по труда” - Монтана: На хората могат да бъдат предложени места не само на първичния пазар на труда, но и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, програми и мерки за заетост, които са подходящи за съответните лица. Същевременно може да се проведе и професионално ориентиране и консултиране с помощта и на психолози, които работят в Бюрото по труда в Монтана.”

Освен притесненията за работа, хората в Горни Лом имат опасения и че ще останат без дърва през зимата. Районът около фабриката, където е сечището, продължава да е отцепен.

Илиян Михайлов, кмет на село Горни Лом: „Има проблем вече 12-ти ден жандармерията не пропуска хората до имотите. Има хора които изграждат два ВЕЦ-а в момента не ги пропускат да минават.”

Милчо Ванков, с. Горни Лом: „Ако не се пусне този участък от пътя, хората ще останат на студено зимата.”

Хората в Горни Лом се надяват следствието за причините за взрива скоро да приключи и фабриката да продължи да им носи препитание. Междувременно в района на инцидента в завод "Миджур" ще влезе специализирана инженерна група от Белене, която ще се включи в търсенето и транспортирането на невзривени боеприпаси и взривни остатъци. Така в района на завода ще се осигури безопасността на следствените органи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад