Старите автомобилни гуми - катализатор на добросъседството

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Колкото и изненадващо да звучи, старите автомобилни гуми се превърнаха от замърсител на околната среда в катализатор на добросъседството. Примерът е от един панелен жилищен блок в град Мездра, за него разказва в "Денят започва" Илиана Минковска.

На живеещите в обикновен панелен блок в град Мездра завиждат всички съседи от квартала. Защото семействата тук са задружни, обичат заедно да споделят грижите и радостите си. А могат да си го позволят, защото с доброволен труд и много въображение са превърнали тротоара пред входа си в оазис на спокойствието. А самоукият ваятел Николай от петия етаж преобразил старите автомобилни гуми в градински пластики на слон, лебед, щъркел, таралеж.

Светослaв Буров: "С общи усилия, с подръчни материали и средства, всичко се постига при добро желание. – За такова нещо пари много не се искат, иска се желание. Той има достатъчно свободно време, а го и влече. Има и въображение, сръчност, идва му отръки."

Йорданка Петрова: "Съседите я направиха, това е нашето желание нашата площадка да бъде красива, уютна за всеки един - да седне, да си почине, да пийне кафенце. Да сме задружни, защото нали знаете - като едно общо семейство сме и трябва да си имаме кътче.

"Хората се разбират се идеално, вечер си седнат тук, пийнат, пускат си музика, идеален вход. Вижте какво са направили и си живеят както трябва", разказва Иванка.

За подобни граждански проекти във Враца общината провежда конкурс и отпуска по няколко хиляди лева за всеки блок. Тук, в малкия град Мездра, хората сами са намерили формулата на добросъседството и очовечаването на околната среда.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад