Стари казарми стават модерни центрове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министерството на отбраната ще предостави на град Свищов стари, изоставени казарми, които общината ще превърне в модерен бизнес парк. Обещанията са тази година подобни държавни имоти да станат безвъзмездна собственост на местни управи, а не - да бъдат продавани. Задължително условие е общините да гарантират използването на сградите за обществени цели.

Военното поделение в Свищов е закрито през 2000 година и от тогава близо 300 декара имот, собственост на Министерството на отбраната пустее. За петнадесет години над 30 сгради са полуразрушени и доста опасни. През последните години военното министерство няколко пъти неуспешно опитва да продаде имотите на бившето поделение. В същото време общината не веднъж е подавала искания към държавата за безвъзмездно преотстъпване на изоставените имоти.

„Понастоящем Министерството на отбраната е съпричастно към тази наша идея и аз имах среща и в Министерството на отбраната и отсега нататък е необходимо да представим просто конкретни факти и проекти, които да послужат като основание Министерството на отбраната да предостави този район“, обясни Станислав Благов, кмет на община Свищов.

„Да бъдат върнати, да има такава практика, гледам положително на това в същото време с оглед на бюджета има предложение тези имоти да бъдат обявени на публична продан, т.е. парите да останат в рамките на Министерството на отбраната. Няма да крия има практика, която показва, че понякога ние ги даряваме на общините, по-късно общината решава да ги продаде. Нещо, което не бих подкрепил“, каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

Община Свищов е категорична, че няма да продава имотите, а ще ги превърне в модерна индустриална зона. Изготвен е проект, който предвижда на мястото на старите казарми да има бизнес центрове, които ще обслужват третия мост на река Дунав между Свищов и Зимнич.

„Ние представяме категорични аргументи в тази насока, че развитието на този терен, на тази площ ще даде изключителна перспектива. Там първото нещо, което може да се развие е една много силна зона за трансгранично развитие, там би могъл да премине път, който да бъде околовръстен за Свищов. Там би могло да се изгради една многофункционална зала, защото знаем, че в Свищов нямаме зала, която да побере повече от 400 души“, каза Благов.

Заявлението за безвъзмездно прехвърляне на държавните имоти вече е подадено, а новият градоустройствен план предстои да бъде изпратен до Министерски съвет. До края на лятото се очаква да приключи и процедурата по сключването на договор за придобиване на базите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад