Развитие на туризма в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Пловдив през последните години се направи немалко за съхраняването и изявата на културно-историческото наследство. Надеждите са да се случи в пълнота и следващият добър пример – реставрацията на уникалната Епископска базилика на Филипопол. И в малко по-далечно бъдеще – експонирането на Античния форум в рамките на големия проект за площад „Централен”. За жалост има и паметници, чието бъдеще все още е неизвестно. За това разказва Владислав Севов в "Денят започва".

Епископската базилика би могла да стане и музей на мозайката, предлага археологът Елена Кесякова. В Пловдив са открити най-великолепните образци в това изкуство, а скоро ще станат общо достояние и едни от най-уникалните - тези, скрити под пясъка в запуснатия днес терен.

Елена Кесякова, археолог: "Тези мозайки са в два пласта. Ние сме разкрили засега само горния пласт. Долният все още не е разкрит. Само сме установили чрез сондажи, че мозайки има и в южния кораб, и в централния, и в абсидата, и в портика."

vlcsnap-2015-02-06-10h12m37s71Има възможност и двата пласта да бъдат показани в защитната сграда, която ще бъде изградена. Сега именно е времето проектантите да определят точно как да се експонират находките, които са в невиждани досега обем и изящество, призовава Елена Кесякова.

За жалост запуснати от десетилетия са ред исторически светини на Пловдив. И ако тази скоро ще излезе от черния списък, други остават да разчитат на милостта на времето. А всеки изминал ден нараства рискът за съхраняването им, както и размерът на евентуалното вложение за възстановяването им.

Елена Кесякова, археолог: "Горе Небет тепе също стои с невероятна сила този паметник. Източната порта е един великолепен паметник на римската архитектура. Там стои целият ордер на колони, архитрави, фризове… Улицата е 13 метра – нямаме такава улица разкрита. Направихме едно експониране и на акведуктите. Но те се нуждаят отново от малка реставрация – да се укрепва това, което се разрушава от времето. И ако сега са необходими малко средства, за да бъдат запечатани там, където има рушевини. То след година–две тези язви ще станат много по-големи."

Наближаващата 2019 година, разбира се, е стимул за повишаване на вниманието към наследството. Всички се надяват дотогава да се осъществи и мащабният проект за мястото, което и в античността, и днес е площад „Централен” на града. Що се отнася до археолозите, тяхната работа вече не е фактор за забавяне. Всички части на Античния форум са почти изцяло разкрити и изучени. Достигнато е до така наречените девствени пластове, които разкриват присъствалите тук цивилизации до най-дълбока древност. Те удостоверяват изключително  значимото мястото на града през епохите.

"Филипопол е това за България, което и Атина за Гърция и Рим за Италия", заяви Елена Кесякова.

vlcsnap-2015-02-06-10h02m19s41Кметът на Пловдив се включи по темата в "Денят започва" и подчерта, че през последните години се полагат много грижи за огромното архитектурно наследство в града. През 2014 година Малката раннохристиянска базилика и Римският стадион, посрещнаха своите първи посетители след процеса на археологически проучвания и изграждане на защитни съоръжения.

Най-голямото туристическо събитие в професионалния бранш – INDEX за първи път се провежда на територията на Югоизточна Европа, а негов домакин ще бъде Пловдив. След като спечели надпреварата за Европейска столица на културата за 2019 година, градът бележи ръст на туристите. Друго голямо признание за Пловдив е попадането му сред десетте града в света, които задължително трябва да посетите през 2015 година според най-големия пътеводител Lonely Planet. Предстоящият форум събира на едно място най-големите европейски туроператори и авиокомпании, търговски мениджъри, онлайн посредници и инвеститори в областта на туризма.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: "Това, което е интересно за България и за град Пловдив, е огромният брой на авиокомпании, които присъстват на този форум. Като 90% от тях нямат полети до България. Още повече, че Пловдив подкрепя държавата в идеята за четвърто национално летище именно в град Пловдив. Очакванията са за много посетители, около 500 представители на различни компания, които са от различни сфери на туристическия бизнес, като очакванията ни са да бъдат направени много добри контакти."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад