Как да поддържаме асансьорите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" проблемът със сигурността на асансьорите отново е тема.  Димитър Михайлов, главен директор на дирекция към Агенцията за метрологичен и технически надзор, обясни за зрителите, че части за старите асансьори има. Това са заместващи части, които,  ако са от производител със сертификат, отговарят на изискванията.

В Шумен са намерили начин да поддържат асансьорите си.

"28 години живея тука и нямала съм случаи да ме е страх", споделя Елена Станчева.

И има защо. Като бивш домоуправител на 14-етажната жилищна сграда се е грижила асансьорът винаги да е в ред. Отдавна поддръжката му е поверена на фирма, която е задължена често да го проверява.

Елена Станчева: "Той идва много често. През два-три дена идва."

Малки инциденти с асансьора са имали, но те не са били толкова сериозни, че да застрашат човешки живот.

Елена Станчева: "Имаше един припадък, припадна асансьорът, оттогава досега нямали сме случаи. Спокойни сме."

Саркис Паносян, домоуправител: "Нашият много отговорно си гледа работата, нямаме никакви оплаквания и даже тези крушчици дето са за етажите светят, преди един месец казахме, някои имаше изгорели, дойде, смени ги всичките, сложи нови крушки... Някой път без да го викаме, сам идва, проверява и казва - това трябва да се купи. Дали превключвател, автомати, казва този автомат не е както трябва, той го купува, дава ни разписка за автомата и ние му плащаме."

Хората са доволни от сервиза, а и резултатът оправдава доверието им. Не се налага да се качват пеш, защото асансьорът винаги работи и е безопасен.

Саркис Паносян, домоуправител: "Качва се горе, моторите проверява, въжетата проверява, даже едното въже го сменихме преди два месеца. Оплакаха се, че въжето трябва да се смени, не може да работи с това въже, смениха го въжето."

В блока има два асансьора, защото живеят над 300 души. Съседите обаче се разбрали да ползват единия, другият да стои в резерв. Има обаче и още причина.

Саркис Паносян: "Някой път се налага асансьорът, който се ремонитра, 2-3 дена да се ремонтира, как ще се качват, веднага пускаме резервния, техниците си работят спокойно, не да бързат, през пръсти да я карат."

Само един поглед е достатъчен да се види, че съоръжението е добре поддържано. В последните години се появили конкуретни фирми с изкушаващи оферти, но хората не се поддали. Асансьорната фирма за благодарност им намалила с 20 лева абонаментната такса.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад