Свлачище в община Аксаково

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проливните дъждове активираха старо свлачище във Варненско, има опасност да пропадне пътят Варна - Балчик. На места земните маси са се свлекли на 4 метра.

Свлачището се е активирало при последните дъждове, на места дълбочината вече е четири метра. Костадин Колев се грижи за няколко вили в района, тук за един месец пукнатината в основата се е увеличила три пъти.

"Цепи се навсякъде, туй ще отиде след месец, след два, там ще отиде след половин година, но цепнатините напредват с всеки изминал ден и отиват към главния път, разказва той.

От община Аксаково правят огледи всяка седмица, след активирането на свлачището табели на пътя ще предупреждават шофьорите, двете пресечки към активната зона ще бъдат затворени.

"Превантивни действия са само това, което можем в момента да направим – да сложим табели, ако е необходимо – да изключим ток, вода, да предупредим населението и оттам нататък вече предпроектни проучвания с геозащита, министерството, наша помощ по отношение на проекти и съгласуване, което е в нашите компетенции", поясни инж. Димитрина Димитрова, зам.-кмет на Община Аксаково.

Строителството в района е забранено от 1996 година, но процесите не спират. Засегнатият терен е 600 декара, а за укрепването му са необходими между 25 и 30 милиона лева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад