Уникална изложба на домакински уреди от миналия век

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Уникална мобилна изложба на домашни уреди от началото и средата на миналия век е експонирана в културният център "Морско казино"в Бургас. Тя представя експонати от фонда на Националния политехнически музей и ще обиколи страната, а първата й спирка е в морския град. Веселин Григоров разказа за нея в "Денят започва".

Порцеланова печка от 30-те години е един от най-интересните експонати. Високият само около 60 см електрически уред е предвестник на акумулираща печка.

"Тя има два щекера, работи на две степени. Тя е от 30-те години, немско производство. Вътре има два кръга реотана, едните се включват от този щекер, другите отзад и по този начин се затопля това керамично тяло, което, като се изключи печката, то е поело топлината и след това я отдава. С това нещо човек може да си отопли дневната",  коментира Васил Макаринов от Национален политехнически музей.

Със сигурност гордост за бургаската публика на изложбата ще бъде прочутият радиоапарат ТУЛАН, произведен през 1939 година в първата фабрика за радиоапарати в България, която функционира от 1927- ма година в Бургас.

"Интересно е да се каже какво означава ТУЛАН- "Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък" Това е абревиатура от ТУЛАН, разбира се, те са били в много голяма конкуренция с чуждите марки, които са били внасяни, не са се изнасяли, но много хора са ги притежавали в България", пояснява Васил Макаринов.

Подочистачка, прахосмукачка, примуси, печки с вид на лампи, миниатюрна готварска печка на дърва, уреди за улесняване труда на домакинята  - експонатите в изложбата са близо 70. И тогава, както и сега, продуктите са подлежали на рекламация. Уредът се е проверявал още в магазина, а при установен по-късно дефект е можело да бъде върнат, въпреки че тогава гаранционни карти нямало. Явно обаче е нямало и много повреди - организаторите на изложбата ни увериха, че освен двата радиоапарата, всички електроуреди в изложбата са изправни и работят.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад