Домашно насилие над възрастни хора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пенсионерите у нас най-често стават жертви на домашно насилие. Данните са на българския Център за джендър изследвания. Става ясно, че възрастните хора биват насилвани най-често от деца и внуци, които искат имоти или се стремят да стигнат до техните пенсии.  По темата в студиото на "Денят започва" разговаряхме с адв. Надя Русинова. Тя заяви, че статистиката в тази насока е изключително тревожна. През март. т.г. е проведено най-голямото до момента проучване, като са събрани данни от 42 000 интервюта в цяла Европа. Резултатът показва, че 33% от европейките са преживели физическо или сексуално насилие. Процентът на възрастните хора от тази цифра варира между 8 и 10%, като жените от пострадалите възрастни хора преобладава - те са 65%, обясни адв. Русинова.

Почти всяка 4 жена у нас е жертва на домашно насилие най-често от страна на съпруга си или партньора, с когото живее, сочи проучването.

Адвокат Русинова подчерта, че органите, които реагират при насилие над възрастни хора са неправителствените организации, полицията, държавните органи за социално подпомагане и съдът. Тя беше категорична, че българското законодателство и изключително адекватно и предлага много интензивни мерки.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад