Заловени деца бежанци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Две сирийски деца-бежанци бяха заловени вчера на бензиностанция във Велико Търново. Момчетата срязали брезента на тежкотоварен камион с българска регистрация и слезли на паркинга, когато шофьорът решил да спре за почивка. Децата били сами и разказали, че преминали нелегално турската граница и тайно влезли в каросерията на тежкотоварния камион. Бежанците са в Дом за временно настаняване в Горна Оряховица, а случаят се разследва от полицията. Повече подробности разказва Зорница Илиева за "Денят започва".

Случката се разиграла в събота по обяд на автопарк до бензиностанция в началото на Велико Търново. Шофьорът на камиона разказал, че пътувал цяла нощ и решил да спре за почивка. Минути след като паркирал обаче от каросерията скочили двете сирийски момчета. Очевидец на случката станал и пазачът на паркинга, който разказа, че всички останали шокирани от вида на момчетата.

Стефан Божанов, пазач на автопарк във Велико Търново: „Той го остави на паркинга и отидоха да хапнат, през това време онези са били вътре, срязаха брезента и изскочиха. - Шофьорът предполагал ли е, че може да се случи нещо подобно? – Е, как да предположи, те са качили докато той е бил паркирал на границата може би, на турска територия, срязали са отгоре брезента и са влезли и са го зашили и с уреда не са ги хванали, те се проверяват със сонда за въглероден двуокис, обаче те са били отгоре и не са ги хванали!“

Пазачът на автопарка пръв забелязал децата–бежанци и извикал полиция. Твърди, че това не е първи подобен случай.

Стефан Божанов - пазач на автопарк във Велико Търново: „Това не е странна случка, често има такива случаи на бежанци, не можахме да ги разберем какви са били, сигурно са сирийци. - Знае ли се докъде са искали да стигнат? – О, не, те нито български знаят, нито нищо. - А агресивни ли бяха, как се държаха? – Не, те млади момченца бяха, едното дори около 15-16 дали имаше, другото по-голямо беше. - Уплашени ли бяха? – Еми как, на чужда земя!“

Непълнолетните сирийски бежанци са отведени в Дома за временно настаняване в Горна Оряховица. Случаят се разследва, но от полицията, както и от специализираното заведение категорично отказаха коментар.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад