Разказ от първо лице за асансьор-убиец

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Моментен спад на напрежението е най-вероятната причина за спрелия асансьор в столичния кв. "Гео Милев" преди две вечери, при който във фатален инцидент загина мъж. Само преди два месеца при друг асансьорен инцидент загина 46-годишна жена. Репортерът Милена Кирова се срещна с другата жена във фаталния асансьор - Мария, която разказа от първо лице преживяното.

Трудно е да се връщаш назад, особено когато това назад ти носи един кошмарен спомен. Но Мария е силна. Говори за случилото се с нея, помни го секунда по секунда. В асансьора срещнала съседката Цветелина за пръв и последен път.

"Започна да пада и да хвърчат малки трески и мазилка. Не знам как - не съм някаква смела, такава, хиперсмела жена, но не се уплаших до такава степен, че да не знам какво се случва. Идея нямам от къде ми е дошло, че трябва да клекна. След време се чудех дали съм го прочела някъде, дали съм го видяла някъде - просто знаех, че трябва да клекна", разказа Мария Ваклинова.

Следва ударът и изведнъж всичко потънало в мрак.

"Като си поех въздух вече бях сигурна, че щом съм видяла светлината на процепа на вратата, който беше високо, щом съм си поела въздух и мога да викам, значи всичко ще се оправи", спомня си Мария.

Съседите чули трясъка, реагирали бързо. Спасителните екипи дошли мигновено. За Мария, обаче, това било най-дългото чакане, чакане за спасението. Но вратата била заклещена.

"Така че, като дойдоха, първо я рязаха с резачка вероятно. След това с флекс отрязаха решетката, която се беше заклещила накриво и не можеха да стигнат до нас", обясни тя.

Мария все още не води дела. Не защото смята, че няма отговорни. Просто разследването не е приключило все още.

"Доколкото знам, нещата се случват добре. Тоест разследващите полицаи работят добре", коментира пострадалата.

Мария смята, че след случилото се с нея е добила нова сила. Сега се възстановява. Лечението й дава резултати. Усмихва се, въпреки гипса. А и той е целият в рисунки - от синовете й. Те й вдъхват увереност. А Мария е по-смела и се качва в асансьор, но вече живее в блок без такъв.