Жители събират пари и ремонтират улица

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Жителите на един от най-живописните и емблематични квартали във Велико Търново са принудени да събират пари и сами да ремонтират улиците, тъй като огромните дупки ги правят напълно непроходими. Хората се възмущават, че общината не е ремонтирала от десетилетия квартала и затова той прилича на лунен пейзаж. За предизвикателството да живееш в една от емблемите на старата столица, вижте в репортажа на Зорница Илиева за "Денят започва".

Квартал „Варуша“ пази духа на  възрожденско Търново - калдъръмени стръмни улички, тесни тротоари, старите търновски къщи връщат времето. Тази гледка обаче се допълва от огромни дупки, липса на плочи, камъни и павета. Това прави живота на местните жители истинско предизвикателство.

Кварталът е непроходим, тъй като не е ремонтиран от десетилетия. И тъй като общината не предприема нищо, хората събрали пари и започнали сами да запълват огромните дупки.

За „Денят започва“ от Община Велико Търново обясниха, че кварталът е защитена зона, има изключителни условия за каквато и да е намеса, а ремонтът на калдъръмени улици е изключително специфичен и скъп.

Динко Кечев- отдел ТСУ – Община Велико Търново: „Квартал „Варуша“ е доста специфичен! Защитена зона е откъм паметници на културата и може би там няма как да направим асфалтови настилки, те ще бъдат в този вид, в който са, опитваме се да поддържаме в някакъв нормален за експлоатация вид. Където се е получил проблем сме реагирали своевременно!“

Жителите на „Варуша“ обаче са категорични, че това не означава, че Общината трябва да абдикира от задълженията си да поддържа квартала и настояват преди началото на зимата улиците все пак да бъдат ремонтирани.