Проект за градско обновяване в столичния район Подуяне

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Неправителствени организации стартират проект за градско обновяване в столичния район Подуяне. Доброволци от всички възрасти ще обхождат кварталите в района в търсене на спортни съоръжения, културни ценности и инфраструктура, които имат нужда от спешно обновяване. Зад абривиатурата СМЕН се крие и идеята на инициативата - сканиране на места в нужда.

Доброволците, които работят за обновяването на район Подуяне имат месец, за да обходят кварталите си, да опишат видяното, и да го регистрират на карта в сайта на проекта. Ще се допитат и до мнението на живеещите в района. Организаторът от сдружение "Трансформатори" Радослав Илиев обясни, че целта е да се чуе реално мнението на хората, които след това ще бъдат позлватели на тези пространства.

Ще бъде избран един обект, който с помощта отново на доброволците ще се започне обсъждането на идеи за неговото реновиране. В проекта участва и Столична община.  Ани Бързанова от  район Подуяне разказа, че ще има един архитектурен проект и план, за да може да се възобнови това място и да бъде  направено по-приветливо.

Сканирането на места в нужда вече дава и първите резултати. След проучванията в квартал „Стефан Караджа” е възстановена римската вила „Рустика” – част от вековното културно наследство на София.