Новите правила за кредитите – разговор с Тихомир Тошев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За сегашните кредитополучатели остава възможността, ако те не се доволни от текущия си кредит, да го предоговорят или рефинансират, каза в "Денят започва" кредитният консултант Тихомир Тошев.

В последните няколко години рефинансирането беше една от тенденциите на пазара. Около 20 % от новите кредити са кредити за рефинансиране на стари задължения.

Ако след приемането на закона изтеглим ипотечен кредит за 50 хил. лв. и в рамките на първата година след изтеглянето му решим, че можем да го погасим или да го рефинансираме от друга банка, ще дължим единствено наказателна такса в размер до 1 %.

Ако обаче е минала повече от една година и ние искаме да рефинансираме кредита си, няма да дължим абсолютно никаква наказателна такса. Ще върнем цялата главница без наказание. Естествено ще имаме другите разходи за рефинансиране – заличаване на ипотеката в текущата банка, учредяване на ипотека за новата банка, експертна оценка на обезпечението, начални такси, ако има такива, в новата банка, обясни кредитният консултант.

При потребителските кредити няма такса за предсрочно погасяване. Ипотечните кредити в България в момента са около 165 хил.