Велообиколка в подкрепа на SOS Детски селища

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера от Детското SOS селище в село Дрен, потеглиха на балкански велопоход двама младежи, отраснали в SOS детски селища. Идеята на Даниел и Люпчо да посетят голяма част от Детските селища на Балканите. На колело се качи и репортерът на "Денят започва" Благой Цицелков, за да ги изпрати на старта.

Даниел и Люпчо се впускат в 19-дневен велосипеден тур от 1750 км през шест балкански страни. Люпчо е от Македония, а Даниел от България. И двамата са израснали в SOS детски селища. Любимият им спорт колоезденето се превръща в тяхна кауза. Те организираха първият балкански велотур в подкрепа на неправителствената органицзация за семеен тип грижи. Люпчо разказа, че Даниел дошъл в Скопие и инициативата да се направи тур на детските селища на Балканите. Даниел обясни, че име е отнело шест месеца прехода.

Приятелите по съдба - Дани и Люпчо ще посетят 6 държави, а на ден ще изминават около 100 километра. Даниел е опитен колоездач, миналата година той направи с велосипед прехода от София до SOS Детско селище Скопие и редовно изминава дълги разстояния на колело. Даниел каза, че целта на целия велосипеден тур е да обиколят всички детски селища, които са на Балканите. Ще посетят държавите, за да могат да мотивират децата, да учат и да се хванат за спорт, защото когато човек спортува и учи, няма нищо по хубаво от това.

Към тях се присъединиха и още съмишленици, които ще ги изпратят до границата на България с Македония. Йордан Ечеве едни от тях. "С тази инициатива аз вярвам, че много деца и други ще имат желание да направят подобен тип карания и смятам, че децата ще имат желание да карат. Вижте колко много деца се събраха, аз вярваме, че част от тях догодина ще тръгнат с нас към следващото SOS детско селище."

Ако срещнете Даниел и Люпчо някъде из съседните страни - пожелайте им успех. Те ще се върнат отново у нас на връх Великден, където ще ги очакват техните братя и сестри от село Дрен.