Ще има ли таван по лихвите за кредитите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" си говорихме за лихвите по кредитите. Има ли разнобой в парламентарната група на БСП заради промените в закона за потребителски и ипотечни кредити? На този въпрос потърсихме отговор от Румен Гечев.

Той разказа, че това което са обсъждали в парламентарната група, е именно закона за потребитлските кредити. С промените, които си правят в закона, се въвеждат принципите за банкиране на ЕС, усилва се конкуренциятата на българския пазар и се възстановява равновесието между банките и кредитополучателите. Гечев е убеден, че тези промени ще дадат резултати в България. Колкото по-силна е конкуренцията, толкова качеството на услугите е по-добро, каза той. С неговите колеги много се радват, че са стигнали до финалната права и е сигурен, че днес ще приключат с гласуването на закона. Вероятно до един месец промените ще влезат в сила.  Поправките ще засегнат хората, които тепърва ще теглят кредити.

Снощи парламентарната група на БСП е решила, че няма да възрази срещу тавана от 50% по лихвите за кредитите. Гечев каза, че това е един много висок таван. Той касае един малък сегмент от пазара - този на бързите кредити. Според Гечев причината да не се предлага таван на кредитите от бюджетна комисия, икономическа комисия и правна комисия е, че практиката в Европа е, че в повечето страни нямат таван на кредитите. Прави впечатление, че страните с таван се отказват от него. Световните икономчски анализи показват, че той създава проблем на най-бедните. Те имат по-труден достъп до законово финансиране с бързи кредити и малки суми. Гечев не смята, че у нас проблемът с бързите кредити ще бъде решен от тавана, защото в закона не се регулерат таксите.

Когато се правят регулации, те трябва да са комплескни, да обхващат цялата система и добре да се прецени какви ще бъдат резултатите, каза Гечев. Той обърна внимание на това, че при гласуването на новите правила е имало и политически мотив. Като пример посочи, че от парламентарната група на ГЕРБ не са подкрепили нито една от промените в закона за потребителските кредити по време на заседанията на комисията, а в петък всички са гласували за тавана от 50%.