Пластмасови капачки за благотворителност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Световната кампания за събиране на пластмасови капачки с благотворителна цел набира скорост във Врачанска област. Освен неправителствени организации и училища, в нея вече се включват и кметствата. Събраните пари се използват за закупуване на инвалидни колички и проходилки за децата с церебрална парализа. Какво мотивира хората ден след ден да събират капачките, провери репортерът Илиана Минковска за "Денят започва".

Инициатори на акцията за събиране на капачките във Враца са учениците от природо-математическата гимназия. Тяхната преподавателка по немски език Жулиета Босилкова забелязала призивите във Фейсбук и разказала на гимназистите.

"Идеята беше приета радушно, самите те направиха нагледната агитация. Сега продължават да събират, може би проблемът ще дойде след това, с транспортирането до София", сподели г-жа Босилкова.

"Тази инициатива я приехме с желание, никой не ни е задължил, ние сами решихме да участваме и много се радваме да помагаме на хората в нужда", обясни ученичката от 11 клас Ася Калинова.

Въпреки че една капачка струва по-малко от стотинка, идеята за солидарност на хората от цял свят превръща скромните дарения в голяма сила.

"Тук съм, за да оставя капачки за инициативата, чрез която се събират пари за благотворителност. При всяка употреба на пластмасова бутилка всеки, който има желание, събира капачките и ги носи тук, в училище, с надежда да помогне на бедните, на нуждаещите се", сподели Гергана Николова, 12 клас.

Добрата новина е, че събраното няма да се транспортира чак до София, а само на двайсетина километра до врачанското село Оходен, където кметството и читалището са решили да станат междинен пункт и да събират даренията от региона.