Разследването на смъртта на митрополит Кирил

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Досъдебното производство за смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил бе прекратена от Варненската районна прокуратура поради липса на престъпление. Безспорно е установено, че сутринта на 9 юли 2013 година митрополит Кирил е плувал сам в морето в района на неохраняемия плаж на резиденция Евксиноград. Смъртта е причинена от удавяне, настъпило след спазъм, причинен от начална фаза на инфаркт на миокарда.

Заключението за "Денят започва" потвърди и говорителят на Районната прокуратура във Варна Десислава Йотова. "Заключението е категорично и се базира на всички събрани в хода на разследването доказателства", заяви тя и добави, че като цяло разследването е било насочено основно към изясняването на обстоятелствата около настъпването на инцидента, както и установяването на конкретната причина за настъпването на смъртта. "Не са на лице каквито и да било доказателства, които да сочат към извършване на престъпление", категорична е тя.

Относно версиите, които сочат, че митрополит Кирил е бил заплашван, Йотова обясни, че в хода на разследването не са били предадени доказателства за смъртни заплахи към него. Говорителят на Районната прокуратура допълни, че не за разглеждали версиите за разкрита схема за финансови измами в рамките на катедралния храм, защото не са били предмет на настоящото разследване.

Митрополит Йоан, наследник на митрополит Кирил на Варненския и Великопреславски престол, също се включи по темата в студиото на сутрешния блок на БНТ. Той обяви, че Светият Синод ще се събере следващата седмица, така че лично ще ги уведоми за решението на прокуратурата по отношение кончината на негово високопреосвещенство блажено починалия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Митрополит Йоан призна, че също в началото е имал притеснения относно причините и обстоятелствата за смъртта на митрополит Кирил, но те се дължат основно на факта, че неговият предшественик е бил спортна натура и не е естествено за него да се удави. Според излязлото заключение от разследването, обаче, всички факти и свидетелствата на присъстващите очевидци говорят за нелеп инцидент.

"Имало е петима очевидци - трима мъже на буната и още две жени на брега. Те са видели, че той плува, че е на повърхността и в един момент той е започнал да вика. Ако е имало кой да го издърпа на брега, той щеше да бъде жив", категоричен бе митрополит Йоан. "Всеки има право да разсъждава едно и друго, свое съмнение или не съмнение. Въпросът е, обаче, когато имаме ясна фактология и очевидци, и то не един, а петима, тогава нещата стават по-различни. Т.е. фактите в момента свидетелстват", добави той.