Качествена услуга ли предоставя българският туризъм? Разговор с Бранимир Ботев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

100 хиляди работници няма да стигат за предстоящия летен сезон, така че да посрещнем нормално туристическия сезон и туристи от чужбина. Това е тенденция, която се забелязва от години, заяви в "Денят започва" зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.

Държавата прави каквото е необходимо, каза още зам.-министър Ботев, като уточни, че туризмът в България е частен на 100 процента.

Има немалко университети, които имат своите катедри "Международен туризъм", и на това ниво България

не само формира много сериозни кадри, на практика обучава студенти от близо 17 страни в България именно в сферата на международния туризъм, обясни зам.-министърът.

На въпрос ще видим ли виетнамски работници по морето това лято той заяви, че това е една възможна алтернатива, за която трябва да се мисли.

Всички анализи показват, че ние към 2020 година очакваме вече над 9.5 милиона туристи. Тогава, когато имаме толкова динамично увеличаване на този отрасъл и толкова динамичен поток на туристи, няма как

изведнъж да внесем от друга страна няколко десетки хиляди работници. Трябва да направим необходимото да обучаваме нашите деца, но същевременно привлекателността на една работа зависи от условията на пазара като цяло.

България има над 45 хиляди студенти в момента, които се обучават в чужбина. Целта е да накараме голяма част от тези деца да се върнат и да прилагат знанията, които са овладели, тук в България. Действително тук това, което би трябвало държавата да го прави, аз мисля, че Министерството на образованието много ясно го е постулирало и се действа, е въвеждането на дуалната система.