Истина или лъжа? Как уникална българска разработка разкрива измамите в социалните мрежи?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как да отсяваме слуховете от достоверните новини в социалните мрежи? Университетски учени разработват специална система. По темата разговаряхме с Георги Георгиев, партньор по проекта.

Ще се опитаме да анализираме социалните медии чрез разработвания проект за слухове, лъжи и неистини, така че хората да могат да разбират автоматично и бързо дали едно съобщение е истина, посочи Георги Георгиев. Той допълни, че в мрежата можем да разберем дадена информация откъде е дошла. Източникът е много важен, при положение, че той е пускал и друг път неистини. Анализът показва, че подобни съобщения съдържат по-малко факти и повече емоции.

vlcsnap-2014-02-25-10h03m41s108Калина Бончева се включи в разговора по Скайп, за да разкаже за работата си в Шефилд, откъдето ръководи този мегапроект между 5 университета. Тя каза, че един от слуховете, които учените са анализирали е свързан с безредиците в Бирмингам. Разпространена е информация, че протестиращите са тръгнали към детската болница, което е довело до неприятни отзиви в "Туитър" и е всяло паника. В началото слухът просто е разпространяван. С течение на времето започват да се появяват постинги, в които хората опровергават тази информация. Нашата идея е да спрем разпространението на слуха, допълни тя.