Проблемите в здравеопазването – разговор с проф. Стоян Тонев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В София по отношение на здравеопазването е направено много, особено през последните 10 години, това заяви в студиото на "Денят започва" проф. д-р Стоян Тонев, зам.-кмет на София с ресор "Здравеопазване". Общинските болници работят и то не зле. Проблемът е по-скоро в т.нар. ДКЦ-та или бивши поликлиники, допълни той, като обясни, че в някои от тях не липсата на пари е водеща, а липсата на кадри. С времето започна изтичане на кадри поради ниското заплащане не само на джипитата, но и на специалистите.

Проф. Тонев коментира и проблема с предпочитанието на младите кадри да работят извън България. Той подчерта, че по света този казус е решен, като се осигурява адекватно заплащане, осигуряване на безплатни специализации за младите лекари, особено на тези, които работят в по-отдалечени райони. Освен това в Япония например държавата плаща квалификациите на своите млади специалисти в други държави, като по този начин си осигурява връщането им страната.

Проф. Стоян Тонев подчерта, че най-големият проблем пред здравеопазването е липсата на специалисти, а другият е обществената нагласа.