Напрежение в Рибново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След 2 дни на протести училището в Рибново отвори врати. Учебният процес вече протича нормално, но има напрежение сред учителите. 7 от тях остават извън класните стаи. Те се заканиха, че ще протестират докато уволненият директор Манчо Джуркин не бъде върнат отново на поста си и директорът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград  Огнян Соколов не подаде оставка. Учителите са готови дори да напуснат работата си ако това не се случи.

Преподавателите в Рибново са разделени на 2 лагера. От общо 45 души персонал 10 са излезнали болничен, а 7 подкрепят уволнения директор Манчо Джуркин. Той не отрича, че по време на управлението си е допуснал нарушения, но твърди, че те са незначителни и не са повод за отстраняването му:

Манчо Джуркин – бивш директор на училището в РибновоАбсолютно е грешно, че има нормален учебен процес. Лъжа е. В момента трябва да има 263 ученика, аз съм убеден, че няма повече от 100-тина деца. Само че ние не призоваваме. Към днешна дата още искаме децата да си идват на училище. Ние изразяваме граждански протест и сме готови да подадем оставки, чакаме и да ни уволнят.

По-голямата част от учителителския колектив в Рибново подкрепя новоназначения директор Светослав Беков. Според тях не трябва да се всява излишно напрежение както в училището, така и в селото.

Ибрахим Кадриев – учителГовори се за бунт в Рибново, за етническо напрежение. Глупости, няма никакво етническо напрежение. Господин директорът, ако има нещо, да се жали по институции и съдилища. Това не е тука арена.

Хората в Рибново са обезпокоени от случващото се в училището. Всяка сутрин родители изпращат децата си до двора, за да проверят как протичат занятията.

Има уволнен директор, той не е само един директор, има и учители уволнени. Като е уволнен да отиде в прокуратурата и там да се жали. Да остави училището на свобода, децата да учат.

Ние до сега учихме. В-с? А от тук нататък? Е, от тук нататък ще си имаме часове и така.

Потърсихме за коментар и новоназначеният директор Светослав Беков, но кабинетът му бе заключен. За да бъде разрешен проблемът по-скоро от община Гърмен са предложили на Манчо Джуркин да бъде назначен за заместник-директор. Той обаче категорично отказва. Според част от учителите уволнението на Джуркин е политическа поръчка, затова до края на седмицата ще започне подписка за искане за сваляне на имунитета на депутата от ДПС Ахмед Башев.