Паметник на културата се руши

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За опасна сграда, която всеки момент може да се срути, алармираха наши зрители от Велико Търново. Порутената къща се намира на една от най-атрактивните улици в старата част на града, по която преминава целият туристически поток към хълма Царевец. Тъй като сградата е паметник на културата собствениците не могат да могат да предприемат ремонти дейности. Трябва да се изготви проект, който да бъде одобрен от Националния институт за паметници на културата. Процедурата обаче продължава с години.

Двуетажната къща е в окаяно състояние от години. През последните месеци обаче сградата станала изключително опасна, тъй като от нея започнали да падат мазилка, керемеди и дори цели тухли.

Яким Бижев - собственик на къща паметник на културата: „Самосъбарят се, не се поддържат къщите, изоставени са. Старата архитектура трябва да живее, не трябва да умира, но никой не реставрира, събарят се.”

Собствениците искат да продадат имота, но лошото му състояние спира потенциалните купувачи. Пред подобен проблем са изправени десетки притежатели на порутени къщи паметници на културата в старата част на града.

Мария Христова – собственик на къща паметник на културата: „Било покрив, било прозорци да сменим, трябва да одобрят архитекти и някой да каже от НИПК. Няма да ги улеснят процедурите, ама поне да отпуснат пари, както по-рано старинните къщи се мажеха отвънка. А пък сега нищо не правят, нищо!”

Николай Димитров – жител: „Аз чакам 5 години да правя къща, не дават какво да е да туриш и минават години. Трябва да изчакам да ми дадат план, градоустройствен план по стария модел, аз исках нов модел, но те казаха не може, трябва по стария модел.”

По данни на Община Велико Търново, само на територията на града, къщите паметници на културата са повече от 680.