Споделено пътуване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Все повече хора в страната практикуват споделено пътуване. Едни от най-честите потребители на модерното течение по света и в България са студентите. Те изминават километрите до учебното си заведение по няколко човека в един автомобил, заради преживяването, спестените пари и благоприятния ефект за природата.

Споделеното пътуване е разпространено в Европа като икономичен и екологичен начин на придвижване. У нас споделено пътуват наравно мъже и жени. Съмишлениците се откриват чрез Интернет, където създават свои профили в сайтове за споделено пътуване. Всеки потребител обявява маршрут, пътува заедно с други с един автомобил и след това всички дават оценка на преживяването.

Организатори и потребители смятат, че пътуването освен по-евтино е и безопасно благодарение на Интернет. Там всеки може да прегледа профила на шофьора и спътниците си за отзиви от предишни пътувания. Препоръчва се на пътуващите да споделят с близките си за къде и с кого потеглят.

Христо е студент в Техническия университет в София и вече над 10 пъти е пътувал споделено от родния Бургас до София.

Пътуващите споделено поясняват, че не се опитват да отнемат от пазара на транспортните фирми, а просто да спестят средства и да се забавляват. Приканват да се пътува споделено и в градска среда, за да се намали броят на автомобилите, а от там - задръстванията и отделените вредни емисии.