Крепостта "Царевец" се нуждае от спешен ремонт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От спешен ремонт се нуждае историческият хълм "Царевец" в старата столица. За това алармира директорът на регионалния Исторически музей Иван Църов. Оригиналните зидове на крепостта са в критично състояние и се рушат, съобщава в "Денят започва" репортерът Боряна Цветкова.

Старият хоросан, който споява каменните блокове, се рони в следствие на климатичните влияния. Най-тревожно е положението между първата и третата порта на крепостта.

"Това, което е запазено на "Царевец", е в руинен вид и е реставрирано преди 50-40-30 години. То има нужда от една постоянна поддръжка, от постоянен ремонт. Има необходимост да се извърши една реставрация. От спешна реставрация се нуждаят и казармените помещения до третата порта на историческия хълм", обясни Иван Църов и добави: "На някои места оригиналните зидове вече до толкова са се изронили, че се саморазрушават."

За тревожното състояние на "Царевец" Иван Църов за пореден път информира общината и Министерството на културата. Той изготвил подробен доклад за състоянието на всички паметници, които са държавна собственост, но се стопанисват от музея. Оказва се, че за укрепването на "Царевец" на този етап са необходими около 300 000 лева.

"Сумата, която иска г-н Църов, е коректна, според мен. Разбира се, готови пари няма общината. В случая ние трябва да потърсим възможност за финансиране на тези дейности. Единият вариант е да помолим Министерството на културата за средства. Може и за сметка на много от другите дейности в културата, сиреч да съкратим някой фестивали, някои културни прояви", каза Ганчо Карабаджаков – заместник-кмет на община Велико Търново.

Хълмът "Царевец" е  най-посещаваният туристически обект в региона. Печалбата от крепостта за 2013 година е почти 2 милиона лева.

"Една част от приходите трябва да отиват да се реинвестират в самите обекти. Това преценява бюджетът на общината. Надявам се там да има запазен резерв за това. Но така или иначе, ние трябва да намерим възможност, защото това е един от най–ефективните обекти на Велико Търново. Като печалба това е най–голямата фабрика на Търново, защото дава най–много пари на общината", добави Карабаджаков.

С парите, които се печелят от посетителите на "Царевец", се покрива цялата културна дейност в града, твърдят от общината. Обещават пари за ремонт да се намерят и разрушените места на крепостта да се реставрират в най–скоро време.