Защо улиците на Златарица остават на тъмно?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И в Златарица общинските съветници се възползваха от промените в закона и увеличиха месечните си възнаграждения. Пари в и без това тънкия бюджет на общината обаче няма, и за това, кметът Пенчо Чанев решил да прави икономии. Той смята, че най – голямото перо в бюджета на Общината е уличното осветление и евентуално или биха намалили уличните лампи да светят през една, или да ги спират за определен период от време.

Председателят на Общинския съвет Златарица Таня Лазарова също смята, че за да се увеличат възнагражденията е достатъчно да бъдат изключени тези лампи, които са много на гъсто в населените места, и за които гражданите сигнализират, че светят напразно.

Увеличението раздели и общинските съветници. На една част съвестта сякаш е поговорила, но очевидно тези, които смятат, че работата на общинския съветник е доста тежка е надделяла, тъй като предложението е прието.

Общинският съветник Савка Кавръкова казва, че не е съгласна да разклащат бюджета на общината, за да си увеличат заплатите. "Всички, когато сме тръгнали да бъдем общински съветници, сме тръгнали с тази цел да работим за избирателите, при наличието, че ще лишим нашите избиратели от осветление и да ходят по тъмното не мога да се съглася, че трябва да ни се увеличат заплатите.”

Председателят на Общинския съвет Таня Лазарова смята, че са били достатъчно коректни, за да не направят увеличението до 70%, както в другите общини. Не са много парите, че да бъде такъв голям проблем, допълва тя. Тя не смята, че е алчно, а напротив - толерантно при условие, че всички техни колеги си ги увеличили на 70%, а те си ги увеличили на 40.

Друг Общински съветник Петю Русев приема това като вид намаление на възнаграждението, тъй като законоустановената рамка е 70% от размера на средна брутна, а Общински съвет в Златарица гласува 40%.

Консенсус по темата постигнаха само жителите на Златарица. Като разбраха, че техните избраници са решили да ги оставят на тъмно хората доста се ядосаха. Ядосан е и кметът, който съзнава, че сигурно  ще понесе част от народното недоволство. Ако решението остане в сила уличното осветление в Златарица ще започне да угасва от месец март. Кметът Пенчо Чанев се надява до тогава общинските съветници да размислят и да се откажат от увеличението.