Център за борба със зависимостите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Алкохол, наркотици и хазарт. Прекомерната им употреба постепенно прави дружбата несигурна, любовта - ненужна, отношенията с близките - напрегнати, а тези признаци водят до зависимост. Лечението на

развитите зависимости е продължително и изисква съучастието на пациента. Такъв е и методът на един от центровете, които се борят със зависимостта у нас по европейския метод Change and Grow. Чрез групова и индивидуална терапия там помагат на хора с проблеми да затворят вратата към зависимостта.

Александър Илиев - директор на програмата:

- В центъра се занимаваме с лечение на зависимости. Използваме метода на Change and Grow, който е

създаден в Португалия.

Методът работи там повече от 15 години. Със същите добри резултати той е наложен и във Великобритания, която има най-грижовната държавна политика в тази област. Той е базиран на психотерапията и разглежда зависимостта като общ проблем между пациента и семейството. У нас по официални данни зависимите към наркотични вещества са 30 000 и 200 000 са пристрастени към алкохола. Данните не обхващат пълния брой, тъй като не всики търсят професионална помощ.

Александър Илиев - директор на програмата:

- При нас се разбира, че може да си зависим към много неща. Нашият модел е живот в решенията. Разбира се разглеждаме миналото, необходимо е, но по-скоро говорим оттук нататък какво се случва.

В мрачната статистика на България попада и съдбата на Ясен, който е на 34 години. Израснал е в домове за деца, лишени от родителска грижа. Липсата на близки и хора, на които да се довери го отвеждат към алкохола и хероина. През годините не веднъж той търси помощ да се справи със зависимостта, но неуспешно. Според него да спреш е лесно, но въртележката на омагьосания кръг се задвижва от средата, навика и липсата на доверие.

Ясен:

- Все още ми е трудно да говоря, все още ми е трудно да поискам помощ. За мен преди беше много трудно да казвам нещата такива, каквито са. Това тук го научих, да казвам нещата такива, каквито са, да не премълчавам. За мен това е здравословен начин да говоря.

Всеки ден терапевтите в центъра провеждат групови терапии и при необходимост и индивидуални.

БНТ:

- Как ги предразполагаш, те да говорят пред теб?

Зорница Спирова - психотерапевт:

- Чрез отваряне, чрез разбиране. Това е една много сложна материя. Зависимостта не е само към вещества, зависимостта може да е към всяко едно нещо.

Николай Божков - психотерапевт:

- Те могат да бъдат много честни в собственото си страдание и трябва да ви кажа, че е много

вълнуващо, когато един човек по един честен начин положи своето съществуване до този момент във вашите ръце.

Програмата на Change and Grow включва много социални дейности, като разходки, игри, посещения на кина и театри. Според терапевтите социалният подход подготвя по-лесно хората, които са превъзмогнали зависимостта, да променят стария си начин на живот, без тази промяна да им донесе шока от другите изолирани методи на лечение. Защитената среда, конфиденциалността и доверието, което получават пациентите, е основният двигател на програмата.