За дамските чанти... с любов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес трудно можем да си представим жена без нейната дамска чанта. Факт е обаче, че в съвременния му вид този аксесоар става популярен преди не повече от 100 години. Каква е историята на ръчната чанта и как един екземпляр може да струва повече от 3 милиона долара - вижте репортажа.

Първите изображения на малката ръчна чанта са открити още в египетските папируси. По форма наподобяват кесии и са се носели на кръста. Истински бум обаче настава хилядолетия по-късно.

"Най-големия си разцвет започва да получава в края на 19 век, когато се развива транспортът и нуждата от пренасяне на багаж всъщност предизвиква появата на дамската чанта, като такава", пояснява гл.ас. д-р Кристина Савова - преподавател по моден дизайн, НБУ. И допълва, че става неизменна част от гардероба на всяка дама може би през 20-те години на 20 век, когато жената започва да става независима и започва да излиза сама.

В началото на 19 век дамските чанти са предимно малки – побират кърпичка, пудра и червило. Те се превръщат в малко бижу, красиво бродирани и украсени. И днес, когато чантите се използват за носене на много и обемисти предмети, не липсват уникати, които едва ли някой би носил всеки ден.

"Чантата 1001 нощи на модна къща Мулард струва към 3 мил. и 800 хил. долара. Тя е записана в рекордите на Гинес, като за нея са били нужни осем хиляди и осем часа за изработка, 10 работници са я правили и има

инкрустирани около 4500 диаманта", разказва Кристина Савова.

Актуалните модели за идващия сезон са в хоризонтални форми с къси дръжки и принтове, имитиращи кожа. Подходящи не само в ежедневието, но и за бизнес вечери. И макар че за реда в дамските чанти има стотици вицове, истината е, че съвременната жена би се чувствала изгубена без нея. Защото тя не е просто синоним на комфорт. Днес в чантата събираме цялото си ежедневие – от парфюма до лаптопа.

Репортер: Теодора Асенова