Президентът Румен Радев пред 47-ото НС: Време е за национален консенсус, залогът е съдбовен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Надеждите към новия парламент са големи, а залогът - съдбовен. Нашето общество търси изход от корупционното статукво - то вече каза “не” на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, който следва да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите свободата, законността и справедливостта. Това каза президентът Румен Радев в речта си при откриване на 47-ото Народно събрание.

На първо място, според държавния глава, е нужен политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта за устойчиво, реформистко и социално управление. От него зависи живота на парламента и съдбата на политическата ни система, която - подчерта Радев - не може да понесе поредни избори през зимата. От политическия консенсус зависи и съдбата на хората, които очакват законови решения на основните проблеми по време на кризата.

По думите на президента депутатите от 47-ото Народно събрание са призовани да върнат към нов живот парламентарния контрол, който според Радев е бил на практика отменен предишните години, да дадат нов живот на свободата на словото и на изборния процес.

"Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време. Нито да бъдем подвластни на популизма." - допълни Радев.

Другият важен национален консенсус е този за справедливостта и законността, каза президентът в обръщението си към новите депутати. Ако искаме този парламент да е траен и полезен, той трябва да върне обществения живот в руслото на закона - изтъкна Румен Радев.

Затова според него приоритетна задача е демонтажа на "прокурорския чадър" над корупцията и злоупотребите.

"Той осигурява безнаказаност, както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи. Надявам се всички депутати и от ляво, и от дясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето. - изтъкна Радев - "Ако не парламентът успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси реванш под същия този чадър."

Държавният глава призова за консенсус и около икономическо-социалната политика, защото хората очакват законови действия, които да им помогнат да преминат през кризата в зимните месеци.

Сред приоритетите, според Румен Радев, са и борбата с пандемията, приемането на Бюджет 2022, консенсусът около външната политика на страната.

"Всичко изброено дотук ще остане само добри пожелания, ако не мобилизираме усилията си за постигане на най-важната национална цел – укрепването на държавността. " - каза Радев.

Според него са необходими действия за демонтажа на отхвърления от избирателя управленски модел, отстраняване на задкулисието, справянето с корупцията, засилване на контрола върху обществените харчове.

"От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода. Не можем да си позволим да пилеем повече време и национален ресурс." - подчерта държавният глава - "Вярвам че този парламент, който е най-младият досега, има капацитета и енергията да върне оптимизма на българите и да изведе страната на пътя на свободата, развитието и модернизацията. Искрено ви желая успех във вашата високо отговорна мисия. На добър час!"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад