Мустафа Карадайъ: Трябва да стабилизираме политическия процес с диалог

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Парламентарната група на ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката. Избрателите задължиха партиите да търсят максимално съгласие за възстановяване на диалога. Както във всеки парламент ще има управляващи и опозиция, но конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решение. Това каза в първата си реч пред 47-ото НС лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"47-ото НС се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Натоварени сме с безусловната отговорност от избирателите да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите", каза той.

Карадайъ направи анализ на изборния процес. По думите му ниската избирателна активност в двата последни избори се дължи предимно на затрудненията при използването в машините.

"Днес на всички ни е ясно, че по-възрастното поколение и по-малко образованите хора имаха проблеми с това гласуване", каза той.

Карадайъ обвини служебния вътрешния министър в "натиск и репресия при изборите", които по думите му, са минали всякакви граници.

"От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Недопустимото е факт - в изборния ден в избирателните секции влязоха полицаи. Нарушени са основни принципи. Законът е погазен тотално", каза лидерът на ДПС.

Карадайъ заяви, че ЦИК и РИК мълчат и ги обвини в некомпетентност да управляват изборния процес. Каза, че разполагат с доказателства, че ЦИК не са отчели всички гасове.

"ДПС няма да остави нито един случай не проверен или нито един случай, в който има нарушение или престъпление, ненаказан", допълни Карадайъ.

Според него действията на полицията напомнят на онези мракобесни времена преди 80 години.

От ДПС предлагат по мерките за справяне с ковид кризата да няма управляващи и опозиция, а да се обединят с консенсус по план за решаване на проблемите и да го следват заедно. Карадайъ, обаче, отбеляза, че България изостава със своя план за възстановяване и устойчивост, както и с оперативните програми, а държавният бюджет се отлага във времето.

Лидерът на ДПС прогнозира бедност и каза:

"Не е трудно да се прогнозира какво следва при растящи цени на ток, парно и т.н. Нито една от кризите няма да бъде решена трайно, ако не се намери верният алгоритъм за борба с пандемията."

Вижте цялото изказване на лидера на ДПС във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад