БНТ2 ще излъчи пряко от НС заключителната дискусия от "Вкусът на България"

Предложенията на хотелиери, производители и кметове за промяна в нормативната уредба за улесняване пътя на традиционните местни храни и продукти към българските ресторанти и хотели вече са в Народното събрание.. Знаете, БНТ 2 направи 4 дискусии в страната по темата като част от инициативата "Вкусът на България" на кампанията „Купувам българско“. Дадохме възможност на бизнеса и производителите да обсъдят проблемите в браншовете и да направят предложения за законодателни промени. Те ще бъдат обсъдени утре на Съвместното заседание на Комисията по земеделието и храните и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. БНТ 2 ще го излъчи на живо утре от 14:30.

18:25, 12.07.2017

В началото на май инициативата "Вкусът на България" срещна за първи път туристическия бранш и производителите на качествени български храни и напитки. На петте дискусии в София, Пловдив, Банско, Варна и Габрово се чуха ясно проблемите пред достъпа на българските продукти в хотелите и ресторантите.

На кръглата маса в един от най-посещаваните курорти - Банско стана ясно, че хотелиерите имат нужда от по-облекчени процедури при зареждане с продукти. Доставката на храни и напитки за хотелите изисква редица документи, които малките производители твърдят, че не могат да предоставят.

За да се улесни контакта с производителите, хотелиерите предлагат да бъде създадена местна борса, на която да се продават храни и напитки, произвеждани в региона. Другата идея е да се организират седмични фермерски пазари за по-малките производители от общините.

От Националното сдружение на общините в България пък предлагат да се въведе регионална марка за храни и напитки, каквато има в Западна Европа. Така местните производители ще сервират в хотелите традиционни за региона продукти. Според собствениците на къщи за гости в Разложко трябва да се промени Закон за занаятчийските храни, така че за региона храни като Смилянският боб, Куртовската капия и зеленото сирене от Черни Вит ще могат да се предлагат на гостите. Повече туристи ще бъдат привлечени и ако се облекчат изискванията за предлагане на храна - домашно производство.

Въпросът със субсидирането също беше повдигнат на кръглите маси. Производител на зеленчукови и плодови консерви, сирене и мляко, предложи да се отпуска субсидия на готова продукция, а не на декар. Животновъдите пък настояват за промяна в Наредба 26, така че да се разреши създаването на мини-кланици към животновъдните обекти и да отпадне директната продажба на продукти само в определени райони.

Друг проблем, поставен на кръглите маси е забраната да се продава вино на физически лица по време на туристическите дегустации в избите.

Повдига се отново въпроса за Закон за розата, който е потънал някъде в чекмеджетата на институциите. Както и законодателно да се разграничи дейността на големите и малките производители на храни и напитки.

Всички проблеми и възможни решения за стимулиране на традиционното производство в регионите ще бъдат обсъдени с народните представители утре. Заседанието на комисиите ще се излъчи на живо от 14:30 по БНТ 2.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад