Признание за БНТ и предаването „Библиотеката“

Предаването получи отличие за медия национално покритие от фондация „Глобални библиотеки България“

14:55, 14.11.2022
Признание за БНТ и предаването „Библиотеката“

Предаването „Библиотеката“ по БНТ 1 получи престижна награда за „Медия с национално покритие“ от фондация „Глобални библиотеки България“. Церемонията се провежда за шеста поредна година, в рамките на националния форум „Библиотеките днес“, организиран от Фондация „Глобални библиотеки - България“.

Водещата и продуцент на предаването, Анна Ангелова, изказа благодарност към фондацията, че се грижи библиотеките да бъдат обществена ценност и към БНТ за доверието в процеса на работа. Тя припомни, че мисията на предаването е да бъде споделено пространство за книги, хора и идеи.

„Да си представим света като една глобална библиотека, в която книгите са държавите, лавиците са границите, а хората са думите. Благодаря ви, че сте от онези, които носят смисъл и превръщат четенето в нещо повече от удоволствие", каза тя.

Наградата на предаването връчи председателят на журито, доц. Георги Лозанов, който не скри възхищението си от „Библиотеката“.

„Предаването „Библиотеката“ по БНТ е велико. Това е една от емблемите не само на БНТ, а въобще на, така да се каже, на нашата публична съвременна среда за това, че в нея трябва да има култура, за това, че там отиват едни хора и успяват да извлекат по нещо всеки ден, което да е важно за обществото, за хората наоколо", коментира доц. Лозанов.

„Хората не трябва да смятат библиотеките за архаични, напротив - да гледат на тях като на съвременнни културни центрове“, допълни той.

От името на „Бибилиотеката“, наградата прие редакторът на предавнето, Даниел Ненчев. Той сподели, че успехът се крие именно в любопитството, а обществената роля на предаването е да бъде медиатор между книгите, авторитетите и читателите, за да търсят заедно смисъл в лабиринта на литературата.

Повече за церемонията вижте ТУК.

За предаването

От 2020 г. „Библиотеката“ се излъчва под мотото „място за книги, хора и идеи“. Чрез ексклузивното предаване на БНТ, зрителите имат възможност да се срещнат със значими български и чуждестранни автори, а по идея на Анна Ангелова бяха създадени рубриките „Точки на вдъхновение“ с писателя Георги Бърдаров, „Думи срещу власт“ с експерта по политически и обществени комуникации Росен Стоянов и „Литературни разходки“ със създателя на „Читалнята“ Александър Шпатов и „Препоръчано за издателите“ – рубрика за книги, които все още не са преведени на български език. През последните две години предаването търси балансирано съдържание между класическо и модерно, като поставя фокус, както върху значими обществени теми, така и върху новите технологии и форми на четене, като електронни и аудио книги. Биографиите и автобиографиите заемат специално място в новите раздели „Музикална библиотека“ и „Кино библиотека“. Предаването дава възможност да надникнем и в личните библиотеки на известни личности, които споделят кои са книгите, които четат или тези, които са им повлияли най-силно през годините. Според Анна Ангелова, „Ние сме това, което четем, слушаме и гледаме, затова нашата роля е много отговорна. Благодаря на всички, които ни подкрепят.“

Гледайте „Библиотеката“ всяка неделя от 16:00 ч. по БНТ 1.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад