БНТ с две награди за чиста журналистика

Журналистите от обществената телевизия Богдана Лазарова и Александър Марков са отличени в конкурса Web Report 2023

14:16, 01.06.2023
БНТ с две награди за чиста журналистика

Снимка: Петър Йорданов

Журналистите от Българската национална телевизия Богдана Лазарова и Александър Марков са отличени в конкурса за чиста журналистика Web Report 2023.

Разследващата журналистка Богдана Лазарова, автор и водещa на предаването за разследваща журналистика „Следите остават“ по БНТ 1, получи Специалната награда на журито за разследването ѝ за схемата за измама в част от колцентровете за финансово инвестиране, базирани в България, които присвояват парични средства от чужди граждани и ги източват през офшорни сметки, a български младежи, работили в такива колцентрове, са екстрадирани, разследвани и съдени в Германия за финансови измами в организирани престъпни групи.

Снимка: Петър Йорданов

„Поредна награда, поредно признание за обективната, независима и качествена журналистика, която правим в Българската национална телевизия“, сподели Богдана Лазарова по време на официалната церемония по награждаването на победителите в шестото издание на конкурса Web Report, организиран от българския интернет портал Dir.bg.

За втора година Александър Марков е удостоен с приз от Web Report, като сега репортерът на „По света и у нас“ е отличен за документалния си филм „Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“. Чрез свидетелските разкази на шест уникални личности филмът показва как войната преобърна човешки съдби и беляза живота завинаги. Героите на Александър Марков са „Любимата“, „Воинът“, „Доброволецът“, „Бащата“, „Журналистът“ и „Дъщерята“ – след 24-и февруари 2022 г. всеки от тях поема по непознатите и критични пътища на оцеляването, събрани и показани във „Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“.

„Сърдечно благодаря на Dir.bg за поредното признание за Българската национална телевизия. „Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“ е вторият ни филм за войната там и е плод на няколкомесечен труд от моя страна, от страна на екипа ни и най-вече от страна на нашите герои, които са пъстра палитра от хора в най-различни социални роли, въвлечени чрез трaгедии, лично и непосредствено, в конфликта“, казва Александър Марков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад