Най-доброто от седмицата 30 октомври - 5 ноември 2017 г.

Избрано от седмицата:

07:53, 05.11.2017
Най-доброто от седмицата 30 октомври - 5 ноември 2017 г.

Как се приготвя домашната ракия?

Дружинката от село Велино, която миналата година покани премиера на домашна ракия със сланина, отправи отново апел - да не се начислява акциз на домашния еликсир. Вижте повече в репортажа на Здравка Русева и оператора Борис Колев.




За съдбата на опожарената дървена къща на спирка "Вишнева"

Говорим за едно емблематично място в столицата - къщичката на спирка „Вишнева“. Ще бъде ли тя възстановена след пожара, който претърпя? Къщичката беше опожарена преди повече от три месеца. Веднага след инцидента от общината обещаха да я ремонтират в автентичния ѝ вид, защото е паметник на културата, но строителноремонтните работи се бавят. Защо?


Един фотограф в музея

Френският фотограф Стефан Драшан се забавлява да посещава различни музеи, главно в Париж, Виена и Берлин, където прави свой собствен проект. Той търси да улови с фотоапарата си посетители, чиито дрехи съвпадат с изложените картини. Резултатът е хумористичен, а в
направените снимки съществува хармония между посетителите и произведенията на изкуството. На всяка снимка дрехите на почитателите на изкуството са в синхрон с картините, но в някои от случаите хората ги допълват чрез цвета на косите си, прическите, а дори и с цвета на брадите си.


„Ла Ла Ленд“ идва в България и като филм-концерт

Мюзикълът „Ла Ла Ленд“, който е носител на 6 награди „Оскар“, идва в България. Концертът е част от световното турне Concert: A Live to Film Celebration, което започна през месец май в САЩ, а после продължи и в Европа.





Как да се предпазим от силните ветрове?

От Дирекция аварийна помощ и превенция към Столичната община призовават строителните фирми да обезопасят обектите си, за да предотвратят инциденти. В "Денят започва" репортерът Боряна Черганова разказа как е преминала нощта и има ли щети след бурните ветрове.




През ноември ни очакват 15-20 градуса максимални температури


За наводненията в Бургаско бяхме предупредили всички власти, оранжевият код е достатъчен сериозен - падналите 150-200 литра на кв.м за две денонощия са сериозни количества. Нужно е да се обръща внимание на предупрежденията, които издаваме. Това каза в студиото на "Денят започва" синоптикът от НИМХ-БАН Красимир Стоев.



„Фрагменти от една революция“ - изложба от фотография на Зафер Галибов


Галерия-книжарница "София Прес" представя „Фрагменти от една революция“ - изложба фотография на Зафер Галибов. Откриването е на 1 ноември, сряда, от 18.00 часа. Изложбата ще продължи до 15 ноември.




"История.BG" на 5 години


Предаването "История.BG" навърши пет години. На 30 октомври беше 155-ият му брой. Гости в "Денят започва с култура" беше част от екипа. В студиото бяха Анна Яковлева, изпълнителен продуцент и двама от водещите - Георги Ангелов и Андрей Захариев. На пряката ни линия от Варна се включи и третият водещ Горан Благоев.




"Асансьор за пациенти" тръгва едновременно по БНТ и по кината


Героят във филма „Асансьор за пациенти” е психологът Паскалев. Той иска да помогне на двама свои пациенти и решава да ги срещне. Младо момче, след втори опит за самоубийство, и жена, която скоро е разбрала, че е неизлечимо болна, се срещат в болничния асансьор.




Възможно ли е напълно да се излекува хипертонията?


Възможно ли е напълно да се излекува хипертонията, дали страничните ефекти от лекарствата за кръвно налягане са генетично предопределени за някои болни и защо високото кръвно в млада възраст води до деменция на стари години - за тези и още най-нови научни открития в "Здравето отблизо разговаряме с проф. д-р Димитър Раев, дмн - началник на Клиниката по вътрешни болести към Университетска болница "Св.Анна" в София и на Европейския център по хипертония към нея.

Майки от София се обявиха против претъпканите групи в яслите и детските градини

Майки от София се обявиха против претъпканите групи в яслите и детските градини. За два дни петицията им в интернет е подписана от над 400 души. Чрез нея те искат спиране на надлимитния прием и създаване на независим орган, който да контролира колко деца се записват.



Теодосий Теодосиев: Отново ставаме "дреми държава" и има нужда от будителство


Двама изявени български учители ще бъдат отличени днес в Пловдив като съвременни будители с изключителен принос към родното образование. Това са дългогодишният преподавател по физика от Природоматематическата гимназия в Казанлък Теодосий Теодосиев и Радка Атанасова – учител по български език в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия. Инициативата е на Фондация "България 21 век".


Конкурс за есе "Аз съм българче" от кампанията на БНТ "Прозорец към родината"


Българската национална телевизия като отговорна медия стартира от днес втория етап на кампанията "Прозорец към родината". Насочен е към учениците от 7 до 15-годишна възраст, живеещи в България и чужбина. Това е конкурс за есе на тема „Аз съм българче“ с 1337 знака. Броят на знаците символизира 1337-те години от създаването на българската държава. В студиото е Мария Чолакова, експерт „Маркетинг и комуникации” в БНТ.


Награда за "Денят започва с култура"


"Денят започва с култура" получи награда за популяризиране на българските, европейските и световни ценности. Призът се връчва от Фондация "Млади български таланти". По този повод в студиото на предаването гостуваха изпълнителният директор на фондацията Атанаска Лингорска и Севда Шишманова – създател на предаването и програмен директор на БНТ1.

"Оркестър без име" се завърна след 36 години като мюзикъл

Любимият на поколения българи филм "Оркестър без име" се завърна след 36 години, но като мюзикъл. В Деня на народните будители в "Арена Армеец" се срещнаха на живо историята от лентата с публиката... и с обещание за нова среща през април. От лентата в сцената "изгряха" Георги Мамалев и Катето Евро, но в нови роли.

Само камерата на БНТ се срещна с първите реакции на актьорите и режисьорът на мюзикъла. Благой Цицелков и Миглена Гайдарова разказват в "Денят започва".



Българско училище в Страсбург пази националните ценности

В Страсбург има българско училище. Вече 9 години децата на нашите сънародници там посещават един път седмично часовете по български език и литература и история в училище "Христо Ботев" към Асоциация "Св. св. Кирил и Методий".

Как се пазят традициите на хиляди километри от родината разказва в "Денят започва" Мариела Хубинова и Стоян Станчев.


Д-р Мирослав Ненков: Проф. Петров спести на данъкоплатците милиони във ВМА

С д-р Мирослав Ненков е воден неофициален разговор да заеме поста министър на здравеопазването. Това сподели самият той в студиото на "Денят започва", като уточни, че това нищо не значи.
Ненков коментира, че за него е дилема дали да приеме, защото се е съгласил да бъде заместник-министър заради подалия оставка проф. Николай Петров.



Европа на скорост култура: Италия








Новата градска мания - крафт бира


Що е то крафт? Правила при дегустирането на бира. Неочакваните вкусове бира. Коя бира с каква храна се комбинира най-добре? Новото крафт вдъхновение за графичните дизайнери. Разговор по тези теми в "Здравето отблизо" с Любомир Чонос.

Кой кара автобуса? Мненията на експертите

Превозвачите признаха, че не знаят кой на практика кара автобусите им. Това казаха от фирмата собственик на автобуса, който катастрофира на автомагистрала "Тракия". Шофьорът е извършил самоволна смяна с колега и има вероятност да не е почивал достатъчно, както изисква законът. Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че 26 шофьори на тази фирма са били глобени от началото на годината и че лицензът им може да бъде отнет. Големият въпрос остава кой носи отговорност за безопасността на пътниците и какви са задълженията на фирмите за контрол на служителите. Тези проблеми коментираха в "Денят започва" Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност, и Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи.


Част от мемориала на Първи и Шести пехотен полк вече стои в градинката на НДК

На мястото на демонтирания през лятото пред НДК паметник "1300 години България" вече стои войнишкият лъв - част от мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Още през 2013 година Столичният общински съвет решава да възстанови паметника в автентичния му вид. Още за завръщането му в центъра на столицата вижте в репортажа в "Денят започва с култура".




"Несамостоятелна" изложба на Моника Попова и Иван Кулеков „1+1 = 1+1“ в СБХ

Каква е връзката между художника Моника Попова и писателя Иван Кулеков? Общата им изложба в галерия „Шипка 6“. Съвсем различни по стил, и двамата „пробождат“ зрителя – Моника Попова с много цветове и форми, а Иван Кулеков с думи и изчистени образи.

Наско Атанасов - между Холивуд и читалището в Татарево

Трогателната история на Наско Атанасов - момчето, което се върна от Холивуд, за да възроди читалището в родното си село. Вижте в "Отблизо с Мира Добрева" разказа на Наско за неговата вече реализирана мечта, заснета и превърната във филм от Крис Захариев.




Другото лице на актьора - фотографът Георги Вачев


Защо един актьор реши да снима цветната същност на колегите си в черно-бяло? В студиото на "Отблизо с Мира Добрева" гостува актьорът и фотограф Георги Вачев.





Д-р Георги Попов: Всеки човек е вселена

Д-р Георги Попов повече от 46 години се грижи за пациентите си. Макар и на 80 години, той все още практикува в болницата във Велики Преслав. Добре известен е сред съгражданите си и с духа, и с енергията си.

За неговата рецепта за медицина и тайни на душата разказва материалът на Йордан Димитров в "Плюс това".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад