Започва "Пловдив Джаз Фест"

„Пловдив джаз фест“ започва! От 1 до 4 ноември под тепетата гостуват световни имена в една от най-силните програми на фестивала досега. Основната фестивална сцена е Домът на културата „Борис Христов“.

06:53, 31.10.2017
Започва Пловдив Джаз Фест

Почит за класици в джаза са фестивалните концерти в първата вечер. Десет първокласни музиканти от Ню Йорк представят своя прочит на знакови пиеси на музика на Телониъс Монк. Най-забележителното е, че фронтменът на бенда е Джейсън Моран, знаменит музикант, визуален артист и лектор. Още на 31 октомври като увертюра към фестивала има негова лекция в пловдивското Bee Bop Café.

Вторият трибют на 1 ноември е посветен на Ела Фицджералд. В главната роля е Хилда Казасян. А нейният постоянен творчески спътник Христо Йоцов открива втората фестивална вечер и представя чисто новия си диск “Jazz Cats”, реализиран с негови млади и талантливи съмишленици.

Втората вечер е и за безспорният фестивален хедлайнер - Дони Маккаслин. Благодарение на този музикант Дейвид Боуи направи един от най-отличаващите се свои албуми - „Blackstar“, който, за жалост, се оказа и последен за великия музикант. В Пловдив Дони Маккаслин представя своя най-нов проект, посветен именно на Боуи и влиянието, което той му е оказал като музикант и като личност.

Изцяло българска е третата вечер на „Пловдив джаз фест“. Антони Дончев се качва на сцената с новото си камерно сътрудничество с новатори в родната музика – Павел Терзийски и Росен Захариев. После Терзийски остава на сцената, за да се включи в експеримента „Четирима господа пеят джаз“. На сцената са още Свилен Ноев от „Остава“, Орлин Павлов и Стефан Вълдобрев. Акомпанира сформираният на фестивала октет „Пловдив“ .

Запомнящ се финал обещава да постави Джошуа Редман, един от най-обичаните джаз изпълнители от 90-те години на миналия век до днес.

И тази година „Пловдив джаз фест“ връчва награда за цялостен принос в джаза. Програмата отново включва и младежки джаз конкурс.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад