Загадките на „Никополис ад Нестум“ - епизод от поредицата „Олтарите на България“

Не пропускайте тази неделя (26 април) в поредицата „Олтарите на България“ по БНТ 2 - Загадките на “Никополис ад Нестум”, по сценарий на Красимир Кушев и с режисьор Румяна Ангелакова. Оператор на епизода е Методи Стоилков.

15:05, 22.04.2020
Загадките на „Никополис ад Нестум“ - епизод от поредицата „Олтарите на България“

Историята има странната привилегия да ни дарява понякога своята мъдрост, чрез знаци, символи и загадъчни послания. Красив и поразителен пример за това е римското селище “Никополис ад Нестум” край Гърмен.

Тук и днес са видими следите от варварското плячкосване, на което авари, хуни, кръстоносци и османлии са подлагали селището. Сякаш искали да унищожат зазиданите в крепостните стени спомени за един мъдър държавник - император Марк Улпий Траян, основателят на “Никополис ад Нестум”. А задуха ли доспатският вятър от изток, вековните чинари ни нашепват легенди за неговото време, когато селището се радва на най-големия си разцвет.

Но какво отличава “Никополис ад Нестум” от останалите римски селища по българските земи? Какво е закодирано в това име? Защо император Траян привлича местните дюлгери и каменоделци в изграждането на крепостта? И какво е обединявало бесите, медите и синтите - горди тракийци, със суров живот във високите части на планината?

Всичко това ще разберете в Загадките на „Никополис ад Нестум“, епизод от поредицата „Олтарите на България“ на 26 април, неделя от 19.30ч. по БНТ 2.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад