4-месечно бебе е в кома от две месеца. Има ли лекарска грешка?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Любомир Балабанов от Радомир потърси помощ от "Денят започва". От 11 ноември 2013 година до детето му е в кома и за това вини Бърза помощ от Радомир, като твърди, че медицинският екип е проявил "нехайство и немърливо отношение" към неговото момиченце. "Смятам, че както държавата ни, така и Бърза помощ проявяват фригидност и не напразно много хора се саморазправят с Бърза помощ", пише в страницата на Сутрешния блок на БНТ Любомир Балабанов.

Адекватно ли е била лекувана 2-месечната Антония през ноември 2013? Наистина ли има нехайство и допусната ли е лекарска грешка от Бърза помощ - Радомир? Репортерът Юлия Стефанова тръгна по следите на този зрителски сигнал, като потърси отговори в Инфекциозна болница - София, където малкото момиченце се лекува в момента.

vlcsnap-2014-01-08-08h29m18s22За случилото се на 11 ноември миналата година разказа бащата Любомир Балабанов. Директорът на МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник д-р Вяра Церовска съобщи по телефона за "Денят започва", че бебето е било докарано при тях в крайно тежко общо състояние, веднага е започнала "активна и адекватна терапия", поставена предварителна диагноза "стрептококов менингит", а след няколко часа детето е транспортирано към София. Д-р Церовска отказа да коментира действията на Бърза помощ от Радомир, но подчерта, че при бебета на 40 дни една инфекция може да протече много бързо и тежко и много са факторите, от които зависи как ще протекат нещата, коментира тя.

vlcsnap-2014-01-08-09h04m53s110Основният лекуващият лекар в столичната Инфекциозна болница - проф. д-р Атанас Мангъров, потвърди, че малката Антония е била приета в много тежко състояние - в дълбока кома с непрекъснати гърчове, което е продължило 10 дни. Това е заболяване, което се развива за часове, потвърди той и добави, че това е състояние, което не може да се избегне. Д-р Мангъров припомни, че през 2010 година е въведена имунизация срещу бактериалния менингит, но тя се прави на 2-месечна възраст, а бебето е било много малко. "В момента детето се изписва, то е в добро състояние, изключая, че е в вегетативно състояние. То е стабилно, може да си отиде у дома, но то само се храни, дефекира и наддава... Неговият мозък е с много тежки неврологични увреждания", описа ситуацията в момента лекуващият лекар.

Цялото предаване може да видите ТУК.