Брак по любов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" репортерът Сашка Пушкова  разказва една история за любов.

Продадоха булка за 15 000 лева на новогодишния пазар на калайджиите, който се провежда всяка година на Йордановден пред пловдивската гара Филипово. 22-годишният Мильо от Цалапица взе за невеста с две години по-младата от него Пепи от село Маноле. Въпреки твърденията на калайджиите за колосалната сума, платена за булката, младоженците отричат да са играли пари. Те искат да поставят началото на нови традиции, като брак по любов и подписи в гражданското.

Щастливите младоженци ни посрещнаха в близкото до Пловдив село Цалапица. Мильо е най-малкото - седмо дете в семейството. Пепи има по-малък брат. Всички в хор начело със свекъра отрекоха да са плащали 15 000 за булката.

"Това не е вярно, което говорят, че 15 00 лева. Не, тая традиция вече отпадна, едно ядене пиене, 200-300 лева сме събрали, за ядене за пиене за годежа. Това е лъжа дето казват, че сме дали 15 000 лева, това не е вярно. Те се обичат, три години се любят, то това, че с майка й сме първи братовчеди, те са да речем втори братовчеди, какво да кажа, обичат се много и ги събрахме да направим една добрина, да събере децата да живеят", категоричен е свекъра.

Един от братята на младоженеца забрани да снимаме къщата отвън, но ни допуснаха до спалнята. Това е стая, която младоженецът сам е построил и дори е поставил висящо сърце на тавана.

"Лично за нея са, защото обещах, че ще й направя сърчица, изчаках я да завърши и взехме се. И това за парите не е вярно, това е минало време", сподели Мильо.

"Много се обичаме ние двамата и направихме всичко възможно да се съберем. Да, трудно ни беше, много претърпяхме, много трудности по пътя ни, обаче с Божията воля успяхме да се съберем и сме благодарни", добави Пепи.

Мильо и Пепи казват, че традициите не са това, което бяха.

"Защото не е хубаво, ние искаме като вас да сме, да не се купуваме, това за нас е направо срам. Срамуваме се от тази традиция нашата и ето даваме началото на тази традиция да е вече без пари, да се съберат, които се обичат, любовта е най-важното разбирателството и така", обясниха те.

Младоженецът изкарва прехраната си с тенекеджийски услуги, ходи на гурбет в Гърция, където слага улуци на къщите. Младите се канят да вдигнат сватба на есен. Те ще са първите и в двата рода, които ще подпишат граждански брак.

Пепи е завършила гимназия в Пловдив, специалност икономика с отличие. Иска да работи заедно с мъжа си или ако може по специалността. Тя и годеникът й казват, че най-голямото им упование е вярата в Бог.

Родителите на момчето харесват невестата и затова са обявили годежа на младите на площада пред гара Филипово с музика и хора, както е редът, когато булката е желана.

От три дена Пепи и Мильо са сгодени. Сега той я носи на ръце и обеща да се грижи винаги за нея.

Цялото предаване може да видите ТУК.