София през 2014 г. - разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви в студиото на "Денят започва", че през последните 5 години  активната строителна дейност продължава, с цел да бъде решен проблемът с недостига на места в детските градини. Тя отчете, че общината се е справила успешно със задължителния обхват на 5-годишните. Тя подчерта, че най-важното е да се осигури провеждането на обучението в предучилищната възраст, защото децата се подготвят за училище и трябва да бъдат добре приети и адаптирани. Остава обаче недостигът за яслените групи, посочи тя.

Йорданка Фандъкова съобщи, че първият етап на системата за преработка на отпадъци е вече приключен. Тества се системата за зелени отпадъци. След 13 януари предстои да започнат и пробите за хранителни отпадъци. Инсталациите са построени с европейски средства, както и новото депо на Яна, допълни тя. Срокът за приключването на втория етап е 19 месеца - включва изграждането, заедно с проектирането.

Година след големите протести срещу високите цени на ток и парно, мерките за намаляване на сметките на абонатите на столичното топлофикация са влезли частично. Затова според Фандъкова и този отоплителен сезон няма да има  сериозно намаление на сумите. С 10 процента ще поевтинее отоплението, когато заработи инсталацията за биогаз в завода за боклука. Това ще стане най-рано през 2017 година, каза столичният кмет.

Йорданка Фандъкова увери, че Столична община има за цел да стимулира редовните пътници - хората, които се движат непрекъснато с градския транспорт и ползват карти, и допълни, че ще настоява да няма поскъпване на картите за пътуване, независимо от разчетите. От друга страна тя не се ангажира с категорична прогноза, тъй като цената на транспорта предстои да бъде изчислена.

Цялото предаване можете да видите ТУК.