"С вяра в доброто" млади хора помагат на бедни и слаби

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" Боряна Цветкова и Пенко Димитров разказват за делата на млади хора от Горна Оряховица, обединени около идеята да помагат на свои съграждани в нужда.

С надежда в доброто вече половин година  ентусиастите събират средства, с които купуват храна на бедни и бездомни хора, самотни майки и инвалиди. Имат група във фейсбук и чрез нея привличат повече съмишленици. Така младежите станаха сред най–популярните доброволци в България.

Инициатор за създаването на сдружението "С вяра в доброто" е икономистът Лъчезар Любенов. За всички социално слаби, обаче, той е добрият Лъчо. Съмишлениците му  казват, че са  обединени от общата кауза да правят добро. Решили да се занимават с благотворителност, след като видели подобна инициатива в интернет.

"Всичко започна след като бяхме гледали в YouTube на софийската група "No limit". Там млади момчета събраха джобни пари и зарадваха възрастните хора по улиците с хранителни продукти. Веднага решихме, че би било добре да се случи и в нашия град това и всичко стана като на шега", припомня си Лъчезар.

Първата инициатива на младежите била акцията за набиране на средства и храна за бедни, социално слаби хора, старци и самотни майки.

"За кратко време събрахме над 500 лева, направихме пакети – по 10 лева всеки с хранителни продукти. И раздадохме повече от 50", добавя той.

"Това страшно много увлича хората, много хора ни помагат – юристи, финансисти, бизнесмени", казва Явор Божанов - също член на сдружение "С вяра в доброто".

Славата на младежите дойде, след като се захванаха с голямото предизвикателство да дарят надежда на волейболната звезда от близкото минало Тодор Велинов, който страда от тежко заболяване и трета година е прикован в инвалидна количка. Хора от цялата страна им помогнаха, а добротворците платиха сметките му за електричество и ремонтираха

апартамента му.

"Лъчо остави едни найлонови пликове и каза, че това е от групата, помагат на възрастни хора, на инвалиди, храни... Радвам се, че има още млади хора, които могат да направят това", разказва Велинов.

"Това доказва, че когато има една добра кауза, всъщност българите не са толкова разделени и могат да се обединят за нещо добро", коментира Явор.

След подкрепата за национала последвали и други инициативи, които трогнаха цяла България. В момента младежите раздават помощи и дърва на социално слаби деца. Парите събрали като продавали коледни играчки и сувенири по време на празниците.

"Аз и майка ми сме само, тя е безработна. Помогнаха ни с дърва, с различни хранителни продукти, моят лаптоп е на поправка. Биха ми помогнали за храна вкъщи и такива неща", обяснява малкият Мартин.

"Имаме заеми, баба и дядо не работят. На майка ми не са й плащали от миналата година от януари месец и общо взето Лъчо ни помага - с пари, с дрехи, храна", изрежда Габриела Харизанова.

"Има различни организации, които уж трябва да свършат тая работа, уж са на заплата, а нищо не се случва. И такива ентусиасти като нас – като мен, като Лъчо, като Явката, са се захванали буквално да вършат работа. Правим неща, от които хората имат нужда сега – не някога, не за вбъдеще, а веднага", подчертава Христо Христов – друг член на сдружението.

"След всяка успешна акция аз се чувствам някак си окрилен, по–лек", споделя Лъчезар.

В момента доброволците оказват помощ на горнооряховка, оперирана от рак, на двама свои съграждани в инвалидни колички заради множествена склероза. Подпомагат с дрехи, храна и пособия ученици от бедни семейства. Надяват се с благотворителността си да привличат все повече съмишленици.

Цялото предаване може да видите ТУК.