Рецепти за след празничните трапези

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" нашият кореспондент във Враца ни разказа как да се справим с постите по никое време - след празничните трапези.

Коледните и новогодишните празници отминаха и оставиха у нас само хубавите и вкусни спомени за богати трапези с деликатеси и домашни гозби. Макар че големият пост свърши, за много българи той май отново ще започне по неволя, защото в джобовете ни дрънкат най-вече жълти стотинки. Как да се справим с постенето по никое време – рецепта ни дава шегаджия от Враца, който смята, че с повече майсторлък постните ястия могат да бъдат и много вкусни.

Веднага след Нова година българинът все по-често посяга към зимнината в мазето, разбира се ако преди това предвидливо си я е приготвил. За учителя от Враца Цветан Дочев в зимника се крие неизчерпаемо богатство от витамини и вкусове. Само трябва да знаеш кой продукт с кои подправки се съчетава най-добре.

"Това е един от моите специалитети. Баш врачанска рецепта. Викат му Бисмарк, ама не знам защо. Има зелев сок, като трябва да има и препечена чушка, лук пресен или воден, чесънце, парченце зеле, балканска чубрица, бабина душица и риганче", сподели Цветан Дочев.

Оказва се, че човек може да похапне вкусно и без месо, защото природата предлага много заместители, сред които най-вече са ядките. Затова Цецо Дочев винаги си държи на тайно място запас от орехи.

"Има една народна приказка, че когато няма какво да се яде, тогава се преяжда. В това време задължително чесън. Негово Величество Врачанина не може без киселото зейе и бобо. То пък и прочиства, много добър лек е и антиоксидант. Много полезен е и водния лук, млатнат с пестничка. Задължително е и шарена сол, и лютичко, чушлетата са тука", добави Цветан.

Всепризнат господар на масата през зимните месеци е киселото зеле и затова всеки трябва да си приготви за зимнина поне по едно бидонче, смята Цветан Дочев. Той се хвали с оригиналната си рецепта за кисело зеле, подправено с десет билки и варени яйца.

"Трябва да обичаме зелето, то е изключително полезно, чисти организма като метла. И можеш да го направиш всякак – може и само зеле, може и боб и зеле, което е класика", обясни Цветан.

И така, в очакване на януарската заплата с малко повече въображение и добре заредено мазе, трапезата ни макар и постна, няма да остане празна.

Цялото предаване можете да видите ТУК.