Живот в корабостроителницата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Веселин, Васил и Стоян отдават най-добрите си години на корабостроенето. Те са част от уволнените от бургаската корабостроителница. Вече бивши стругар, корабен инженер и специалист по маркетинг се надяват, но не вярват, че в морския град ще започне отново да се строят и ремонтират кораби.

И на тримата мъже Бургаските корабостроителници са давали хляб в по-голямата част от живота им.

"Аз съм учил Океански риболов - техникум, Морско училище във Варна, инженер, корабен механик съм", сподели Веселин Кабов.

"Морето, корабите. Наистина е нещо като любов", категоричен е Васил Генков.

"От казармата като свърших - значи 74-та година, сега навършвам точно 40 години. Смятайте, на една и съща машина, на едно и също място съм", направи равносметка стругарят Стоян Недев.

За себе си мъжете казват, че достойнството не им позволява да се оплакват, защото много от колегите им са в много тежки ситуации. Сигурни са, че за кадърни хора работа има.

"Всичко, що е по машини, където и да ми предложат, бих започнал работа. От 2010 няма да ги видим тези заплати. В това сме почти убедени", смята Стоян Недев.

"И ми е мъчно за многото хора, които няма да могат да си намерят работа, които съвсем незаконосъобразно са уволнени - имам предвид тези, които са във възраст пред пенсия и тези, които са трудоустроени - никой няма да ги вземе на работа и те са до голяма степен обречени. Така че това е болното", сподели Кабов.

"Буквално за три часа заводът беше изпразнен. Това много боли", добави Недев.

"Там ми е животът, душата ми, аз много се вълнувам за всичко. И това е част от облика на Бургас. Този завод е от 48-ма година", каза още Васил Генков.

Според тях от общите дългове на предприятието, които са 150 милиона, сумите от неплатени заплати са само около половин милион. За лошото финансово състояние бившите работници обвиняват и Първа инвестиционна банка, която е най-големият кредитор на завода, а не е упражнила необходимия контрол над последните управници на предприятието.

"Като обезумели грабеха и отклоняваха средства. То беше много обидно за всички. Ние го виждахме. Включително и накрая тия заплати, които не ни ги дадоха - трите, то е защото те ги отклониха. Пари имаше в завода", категоричен е Стоян Недев.

"Но банката не трябва да се крие. Нека да излезе напред и да каже - ние сме и ние ще правим това и това. Те не казват нищо в момента, те се лутат, те не знаят какво да правят. Да тръгват смело и да кажат - установили сме такива и такива злоупотреби. Да тръгват, да ги търсят, да видим какво е", добави Кабов.

За безсилието си пред беззаконието корабостроителите търсят причина и в липсата на синдикална организация в предприятието. Припомнят си как преди три години работници са получили заплатите си след спечелени дела срещу завода, но повече не са били допуснати на работа там.

Автор: Веселин Григоров