Гласовете на България - 17.10.2016

20:20, 17.10.2016

Извънредно в Парламента: коалиционните партньори се разбраха да отпадне лимитът от 35 изборни секции в страните от Европейския съюз, но да остане в Турция и в останалите държави извън ЕС.

Другият горещ казус - вотът "Не подкрепям никого". Методиката за изчисляване на тези гласове ще се използва в този вид само при парламентарни избори, но не и при президентски и местни избори. По този начин и бариерата за влизане в Парламента, която беше основното притеснение на малките партии, ще остане 4%. Промените са заложени в дневния ред на извънредното заседание на НС за утре.

По-рано днес омбудсманът Мая Манолова сезира КС заради ограничението на броя на секциите в чужбина;

Бъдещият президент ще бъде избран на втори тур, като най-вероятно балотажът ще бъде между президентските двойки на ГЕРБ и БСП. Това показва социологическо проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 8-13 октомври. За коментар на тенденциите, които показва изследването, поканихме Геновева Петрова, изпълнителен директор на "Алфа Рисърч";

В "Гласовете на България" излъчихме и предизборните прояви на кандидатпрезидентските двойки от днес. Те са заявени предравително от партиите, коалициите и инициативните комитети, които са ги издигнали, според условията на сключеното с БНТ споразумение. Редът им е на ротационен принцип според жребия на ЦИК.

- Кандидатът за президент Цецка Цачева се срещна със симпатизанти в шуменското село Вълнари;

- Кандидатът за президент ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет, и председателят на БСП Корнелия Нинова се срещнаха с избиратели в Гоце Делчев;

- Кандидатът на президент Ивайло Калфин се срещна с ръководството на КНСБ;

След като вече няколко пъти - на изборите от 2009-та насам, експериментално беше тествано машинното гласуване, сега на президентските експериментът продължава с 500 машини в цялата страна. Такова гласуване ще има в населени места с различна численост - от 10 хиляди до над 100 хиляди жители.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад