В изборната нощ - коментари на Харалан Александров, Юрий Асланов и Огнян Минчев

19:53, 13.11.2016

Последната седмица на кампанията беше наситена със събития, защото първият тур активира различни мотиви на поведение в различни посоки. Преди първия тур имаше дебат, който беше проведен доста предпазливо и не остави някакви особени следи върху поведението на масовия избирател. Докато вторият дебат - при ясни позиции и на прага на балотажа, беше наситен с емоции и неща, които не само се коментираха и тълкуваха. Това каза в нощта на изборите в ефира на БНТ социологът Юрий Асланов, който гостуваше заедно със социалния антрополог доц. Харалан Александров и политолога проф. Огнян Минчев в специалното изборно студио.

Според социолога във всички кампании за президентски избори е имало най-малкото едно събитие, "което или е пречупвало първоначалните нагласи, или е образувало вълни от нови нагласи". "Може би за тези избори така трябва да тълкуваме и този дебат", заключи Асланов.

Проф. Минчев открои, че в последната седмица на кампанията са се динамизирали тенденциите от първия тур. За мен беше интересно да видя и да го отчета в интерпретациите, които последваха дебата между двамата кандидати по БНТ - професионалните оценки бяха едни, а масовите оценки бяха много различни и то в полза на единия кандидат. Това ми даде основание увереност, че тази вълна, за която говорим, набира сила и скорост, заключи политологът.

"Това, което хората виждат, е присъствието на кандидатите. В този смисъл, казаното в дебатите, особено в българската политическа култура, е ритуално. Аз мисля, че сме много далеч от момента, в който ще имаме достатъчно информирано обществено мнение, което ще се вслушва, ще чува, да интерпретира, да разбира и да информира действието си спрямо това, което се говори... Мисля, че трябва да разглеждаме дебатите като педагогическо упражнение и настойчиво да продължим да ги водим, с надеждата, че ще се научим как да го правим", коментира Харалан Александров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад