6D кино в Белгия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За пръв път в Европа любителите на киното имат възможност да гледат пълнометражен филм на 6D. Зрителите могат да се потопят в шестте измерения на лентата в малък киносалон в Белгия, разказва репортажът на Савина Герджикова в "Денят започва".

Вода, огън, вятър и различни миризми. 6D киното потапя зрителите дълбоко в атмосферата на филма. Белгийското кино създава цялостно изживяване за посетителите си. Публиката може да усети всичко, което се случва във филма. Започва се с триизмерна картина, вибриращи столове и миризми. В зависимост от климатичните промени във филма, киносалонът също се променя. Ако в сцената има буря, то залата е разлюляна от силен вятър и дъжд. Мъглата, светкавиците и дори снегът също са добре пресъздадени в салона. Сцените с огън са не по-малко впечатляващи за зрителите. Тогава и целият киносалон се изпълва с пламъци.

Томи Пастийлс: "Днес малките кина трудно оживяват. Трябва да има постоянна промяна и развитие. В домовете си хората вече имат огромни екрани, на които могат да гледат филми. Преди хората излизаха, за да ходят на кино, но вече се случва все по-рядко. Вярвам, че 6D филмите ще ги върнат отново в кината."

Тази техника се използва и в увеселителните паркове, но само за кратки филми. Там обаче цялото изживяване идва от седалката, докато в белгийското кино атмосферата се пресъздава в цялата зала.