Пациенти с диагноза "Интернет зависимост"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Все повече съвременни хора са на път да развият интернет зависимост. Интернет манията е психично заболяване и се проявява в неустоимо влечение към Интернет с пагубен ефект върху пълноценния живот. Ако смятате, че най-привлекателните особености на мрежата са анонимност и безопасност, може би и вие имате този проблем. Повече подробности за проблема Ива Милорадова събра в "Денят започва".

С напредването на технологиите, заради работа или забавление, все повече хора прекарват продължително време в Интернет. С пристрастяването към мрежата и замяната на истинската интимност с виртуална започва и заболяването "Интернет мания". Психологът Мария Николова все по-често среща интернет зависими пациенти.

"Основният рисков фактор, който предразполага ние да развием проблемно отношение към Интернет, е всъщност, ако ние в живота си сме поставени в тревожност, в стрес. Ако се лишаваме от сън, ако се лишаваме от храна, ако се лишаваме от важни за нас неща, значи е време да помислим, кои са приоритетите в живота ни и дали Интернет не ни взима повече,  отколкото ни дава", обясни Мария Николова, психолог.

Сред причините у нас да нараства броят на зависимите от Интернет са все по-лесният достъп до мрежата и напредването на технологиите.

"51% от населението в България ползва редовно Интернет, като под редовно се има предвид всеки ден или поне веднъж седмично. Най-често използвани, това е младата възрастова група от 16 до 24 години, при които почти 80% използват редовно Интернет... Следвани от 25-34 години, за които три от всеки четирима е редовен ползвател, заяви Свилен Каталиев - Национален статистически институт.

Все по-често можете да срещнете и хора, които открито признават прекаления си интерес към виртуалното за сметка на реалния живот.

Като успокоение можем да отбележим, че страната ни е на дъното на статистиката в Европа по достъп до Интернет за домакинствата. А за тези, които забележат, че зависят емоционално от мрежата, психолози препоръчват да не отлагат да потърсят помощ.