Фейсбук групи с опасни и незаконни съвети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В социалната мрежа Фейсбук съществуват групи, които призовават за насилие към бездомните кучета. В някои от тях се натъквате на различни отровни рецепти за умъртвяване и снимки, които показват сцени на особена жестокост. В "Денят започва" репортерът Тихомир Игнатов сподели какво откри там.

Снимка на препарат за лечение на човешки болести. Намираме я в една от фейсбук групите срещу бездомните кучета. Публикацията показва как медикаментът може да се скрие, за да бъде погълнат от жертвата. За животните превишената доза е смъртоносна. Ако до два-три часа след поглъщането не бъдат взети мерки, жертвата умира в страшни мъки. Подобен вид страници не са единичен случай. Екипът ни се натъкна на още десетки подобни. За някои от тях сигнализирахме администраторите на фейсбук, като докладвахме страниците, но без резултат.

"Чистото докладване не върши нищо. Фейсбук като една голяма система от много потребителски юзъри и много групи  има една автоматична система. Да кажем един "бот", който синтезира и проверява тази информация. Този ,"бот" може би в текста и в съдържанието не засича нищо, което нарушава неговите правила", казва Ален Попович, маркетинг специалист.

Продължавайки да се ровим в социалната мрежа, откриваме още подобни групи и богат снимков материал с насилие над бездомни кучета. Един от коментарите съдържа подробен списък от вещества, които действат като силна отрова за умъртвяване на животни. Според специалисти социалната мрежа трудно може да бъде филтрирана от подобно съдържание.

"Те имат много силен софтуер, който проверява снимките. Дали има еротично или нецензурно съдържание на снимките и бързо ги маха. Когато става въпрос за текстуални съобщения, нещата се получават доста по-различно и доста по-тромаво", обяснява Ален Попович.

Сигнали могат да се подават и чрез хелп центъра на Фейсбук, където имаме възможност да опишем по-подробно проблема. Сигнал към органите на реда у нас, тъй като това съдържание е извън Закона в България, също може да окаже влияние, съветват експертите.