Политическите настроения в изследването на ИМП

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според социологическо проучване на Института за модерна политика за електоралните нагласи БСП и ГЕРБ изравняват сили за европейските избори, показват паритет с много лека преднина на БСП.  Сближаването е видимо и то се дължи на няколко фактора, коментира д-р Иво Инджов за "Денят започва".

БСП, която остава първа сила,. не успя да се възползва от благоприятните развития за нея със затихването на протестите, може би заради вътрешнопартийни раздори и обособяването на амбициозната формация АБВ, а в същото време ГЕРБ не успява да материализира недоволството от протестната вълна, която заглъхна. Споменът от проблемите при управление при ГЕРБ все още е силен, така че двете партии мобилизират твърдите си ядра, каза Иво Инджов. Има позиционна тиха война, без настъпления и без ярки отстъпления.

Социологът коментира и резултата на АБВ, като подчерта, че това е първоначална изходна точка и резултатът не е лош за първо проучване. АБВ тепърва ще се доказва дали добрите политики и практики, които анонсира, ще станат реалност, тепърва ще доказва лидерските си позиции в лявото пространство.

Резултатите от проучванията за европейски вот и парламентарни избори почти се припокриват, каза Иво Инджов. Има време за една професионална кампания за евровота, убеден е социологът.