Деца от Кюстендил рисуват шедьоврите на Майстора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изложба от 40 творби, нарисувани от кюстендилски деца, по известни шедьоври на Владимир Димитров - Майстора, беше открита по повод 132-та годишнина от рождението на големия художник в Кюстендилския драматичен театър. Четиринайсет кюстендилски деца на възраст от 8 до 19 години почти две години са работили по създаването на копията. Репортажът на Елица Иванова в "Денят започва" разказва за изложбата.

В изложбата, озаглавена „Новите майстори” присъстват всички емблематични за Владимир Димитров теми – експресивните, вибриращи пейзажи, показващи кюстендилската природа в четирите сезона, композиции от плодове, любимите на всички „Моми”, автопортретите и  фигуралните композиции, показващи жътвата, сватбата, дори акварелните му ескизи и тези с туш и перо.

Евгени Серафимов – художник: "Винаги съм смятал, че да се поучиш от големите е много важно... Това е едно предизвикателство за мене, за моите ученици и за кюстендилската изобразителна школа, да видим има ли го това продължение, защото школата я има, когато има наследници..."

Когато се прави копие, това не е фалшификат и не е пренебрегване на таланта на автора, твърди Серафимов, и допълва, че напротив – това дори обогатява художника.

Евгени Серафимов – художник: "Аз ще се радвам, ако и в тяхната палитра остане нещо от този Майстор. А те ще си бъдат автори – това е ясно."

Младите кюстендилски художници споделят, че Майстора ги провокира и интригува. Много от тях са работили със седмици по творбите си, други само в продължение на няколко часа.

Емилия: "Аз се надявам все повече да рисувам негови картини и да се докосвам до неговото изкуство."

Ния: "Това е едно предизвикателство, което ако го направиш, значи доста можеш."

Изложбата ще продължи до края на месец февруари. Още при самото й откриване, голяма част от творбите на „новите майстори” бяха изкупени.