Актрисата Параскева Джукелова - гост в „Извън играта"

В събота, 16 февруари, от 18:00 ч. гост на водещата Люба Пашова в „Извън играта" по БНТ1 ще бъде актрисата Параскева Джукелова. В студиото на предаването Джукелова ще разкрие любопитни подробности от професионалния си път, както и от личния си живот.

Актрисата Параскева Джукелова - гост в „Извън играта

Зрителите ще чуят интересни семейни истории за произхода на фамилията ѝ. С водещата Люба Пашова ще разговарят още за раздялата на актрисата с режисьора Виктор Божинов, както и за дъщеря им, която носи поетичното име Калина.

Като малка Параскева Джукелова искала да стане лекар. Тази идея обаче продължила кратко и скоро артистичните ѝ заложби надделяват. Още като дете тя участвала в различни празнични представления и в продължение на 5-6 години свири на пиано. Родителите ѝ, които по професия са преподаватели по математика, макар и с резерви, насърчавали таланта на Параскева.

В студиото на „Извън играта“ актрисата си припомня тежък момент, когато кандидатства във НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ). Тя завършва специалност актьорско майсторство през 1992 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Дебютът ѝ е в Народния театър „Иван Вазов“, където изиграва две роли във „Великият комбинатор“.

Запомнящи са нейните изяви още в Сатиричния театър „Алеко Константинов“, общински театър „Възраждане“ и театър „Българска армия“. Играе в постановките „Бягащи странници“ от Алексей Казанцев, „Кожа и небе“ от Димитре Динев, „Обир“ от Джо Ортър, „Васа Железнова“ от Максим Горки и много други.

Първи стъпки в киното прави през 1989 г. Участвала е във филмите „Аритмия“ (1992 г.), „Сезонът на канарчетата“ (1993 г.), „Суламит“ (1997 г.), „Асистентът“ и „Емигранти“ (2002 г.), „Изпепеляване“ (2004 г.), „Време за жени“ (2006 г.), „Джулай“ (2012 г.) и „Съдилището“ (2014 г.). Джукелова на два пъти е носител на престижната награда „Златна роза“ за най-добра женска роля в „Сезонът на канарчетата“ и „Изпепеляване“.

Снимала се е и в много чуждестранни продукции. През 2001 г. участва във филма „Версенженторикс“, през 2003 г. - в „Air Marshal“ и „I Am David“, а през 2005 г. е екранна партньорка на Патрик Суейзи във филма „Икона“. Освен в театъра и киното, Параскева Джукелова има множество участия в телевизионни филми и сериали. Изявява се и като телевизионна водеща в предаването за българско кино „Понеделник 8 и 1/2“ по БНТ.

Една от последните ѝ роли в киното е в копродукцията на БНТ „Възвишение“ (2017 г.). Зрителите на обществената телевизия ще могат да я видят в ролята на майката на Гичо във филма „Възвишение“, чиято премиера в национален ефир ще бъде на 3 март (неделя) от 20:30 ч. по БНТ1, веднага след централната информационна емисия „По света и у нас“.

Кампании Виж повече